Bezoekersvraag

Kennisbank

Voedingsstoffen voor spieren


Door bezoeker den Ouden op 03-02-2011

Mijn shetlander is al meerdere keren hoefbevangen geweest. Ze krijgt al jaren geen suikers en zetmeel meer, om die reden ook nauwelijks weidegang, maar wel goed, doch mindere voedingskwaliteit hooi (natuurland). Verder af en toe een stukje wortel, handje grasbrok met brandnetelkruiden en wat speciaal voer, genaamd Safe en Sound (slechts 100 gram ipv de aanbevolen 600 gram). Omdat ze verder niets doet, dacht ik dat dit voldoende moest zijn voor de minimale behoeften. Echter nu kreeg ze deze winter een probleem met de achterhand. Wat wiebelig. Dus nog maar wat minder voeren, omdat ik bang was dat ze te veel kreeg. Echt mager is ze niet, ook beslist niet te dik. Nu blijkt na onderzoek dat haar spieren te zwak zijn, waarschijnlijk door tekort of verkeerde voedingsstoffen. Wat de spieren nodig hebben (suikers/koolhydraten) is slecht voor de hoeven (kans op bevangenheid). Kunnen jullie mij advies geven naast contact houden met dierenarts, hoefsmid en fysio?
Antwoord:

Shetlanders zijn over het algemeen gevoeliger voor hoefbevangenheid dan andere pony's/paarden, maar soms probeer je er alles aan te doen en lijken de problemen alleen maar groter te worden.

Allereerst is er één belangrijke misopvatting in de aanvraag. Als door een dierenarts is aangetoond dat de spieren te zwak zijn, dan zal gezocht moeten worden naar een voedingsstof voor de spieren. Het voeden en opbouwen van spieren gebeurt echter niet door suikers/koolhydraten. Suikers en koolhydraten zijn energieleveranciers. Er is dus niets mis met een suiker/koolhydratenarm dieet voor een shetlander. Lees meer over verschillende soorten energieleveranciers in de voeding.

De spieren hebben eiwit nodig voor de opbouw en regulering. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Eiwit bestaat uit aminozuren. Er zijn zeven essentiële aminozuren die een paard door middel van de voeding binnen moet krijgen. Hoe beter dit aminozurenpatroon overeenkomt met het lichaamseigen eiwit, hoe beter een paard dit eiwit kan gebruiken als bouwstenen voor spieren. 

Indien een pony te weinig energie uit de voeding krijgt en erg mager wordt kan hij eiwit gaan gebruiken als energieleverancier om de lichaamsfuncties intakt te houden. Hierbij komen echter schadelijke restproducten vrij. Indien een pony eiwitten gebruikt als energieleverancier dan worden de spieren als het waren afgebroken/opgegeten. Als de pony niet te mager is dan is de kans zeer klein dat de eiwitvoorraad wordt benut als energieleverancier.

De kans is zeer groot dat de pony een eiwittekort heeft, waardoor de spieren verzwakken. Het hooi van natuurland kan zeer eiwitarm zijn en ook de rest van het rantsoen bevat heel weinig eiwit. Voorheen werd gedacht dat hoefbevangenheid werd veroorzaakt door eiwit, maar dit is niet juist. Fructaan (een wateroplosbaar suiker) is de boosdoener. Lees meer over hoefbevangenheid

Het mogelijke eiwittekort kan aangevuld worden met bijvoorbeeld luzerne. Luzerne bevat minder suikers dan gras, maar is wel rijk aan eiwit en bevat veel essentiële aminozuren. Gekozen kan worden voor luzernevezel of luzernebrok. Luzernebrok bevat over het algemeen veel meer eiwit (ca. 18%) dan bijvoorbeeld Hartog Lucerne-mix (12%). Het beste is om te beginnen met een kleine hoeveelheid luzerne en dit langzaam op te bouwen. Mocht dit onvoldoende effect hebben dan gekozen worden voor een supplement voor spieropbouw met essentiële aminozuren. Overleg voor de keuze van een supplement met je dierenarts.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam