Bezoekersvraag

Kennisbank

Voer voor Z2 haflingermerrie met leverproblemen


Door bezoeker Campfens op 07-01-2018

Mijn haflingermerrie is al een tijdje niet fit en de dierenarts heeft geconstateerd dat dit komt door leverbot. Ze wordt hier nu voor behandeld maar schijnt hier al jaren last van te hebben waardoor ze met vlagen niet fit is. In haar goede periodes trainen we voor de Z2 dressuur en wordt er best wat van haar gevraagd. Ik heb gelezen dat je paarden met een leverprobleem het beste zo min mogelijk eiwit kun geven danwel goed verteerbaar eiwit (als ik het goed heb begrepen). Nu is mijn vraag hoe ik dat het beste op een voeretiket kan lezen? Als ik zoek op voer wat laag in eiwit zit kom ik bij producten voor paarden die geen tot weinig arbeid verrichten en ik vraag me af of dat voldoende voor haar training gaat zijn. Ze krijgt nu Havens Gastro , Cavalor Fiber Force en voorverpakt hooi van eigen land. In het krachtvoer zit best wat luzerne, kan dit kwaad? Het zoeken van voer met goed verteerbaar eiwit kom ik niet uit, kunt u wellicht uitleg hierover geven?
Antwoord:

Het klopt dat een paard met leverproblemen zo min mogelijk eiwit zou moeten krijgen. Echter voor een paard dat ook veel arbeid moet verrichten is dit niet gemakkelijk. Er is namelijk wel voldoende bouwstof nodig om spieren op te bouwen en energie om te presteren.

Je kunt het beste zoeken naar voer met een laag ruw eiwitgehalte, waarvan het percentage verteerbaar ruw eiwit hoog is. Verteerbaar RuwEiwit Paard (VREp) wordt uitgedrukt in gram en Ruw Eiwit in percentages. Als je het Ruw Eiwit gehalte vermedigvuldigt met 10, dan heb je het omgerekend naar grammen. Het verschil tussen het Ruw Eiwit gehalte en het VREp gehalte geeft aan hoeveel gram per kg er niet verteerbaar is. Voorbeeld: een brok bevat 10,6% Ruw Eiwit en het VREp gehalte is 70 gram. 10,6% x 10 = 106 gram. 106 gram Ruw Eiwit - 70 gram VREp = 36 gram eiwit per kg voer is niet verteerbaar.

Indien de voeders met een laag eiwitgehalte te weinig energie bevatten, dan zou je granen kunnen aanvullen. Producten zoals luzerne moeten worden vermeden, omdat dit veel eiwit (ca. 12 - 15%) bevat.

Lees meer:
Leverziekte

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam