Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel krachtvoer nodig voor dresuur/recreatie?


Door bezoeker Dommershuizen op 01-02-2011

Ik heb een KWPN' er van 4 jaar, stokmaat 1,69 m. Ik rijd ca 3 uur per week recreatief en 4 uur per week dressuurmatig. Mijn paard is rank en heeft een normaal temperament. Hij krijgt 2 plakken hooi p/d en een grote pluk kuil. Hoeveel krachtvoer is gewenst?
Antwoord:

De hoeveelheid krachtvoer die een paard nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren. Om deze reden is er helaas niet altijd een standaard hoeveelheid krachtvoer te adviseren. Factoren van invloed zijn worden hierna besproken:

Soort krachtvoer
Er zijn ontzettend veel soorten krachtvoer verkrijgbaar op de markt. Bijvoorbeeld muesli's, brokken, granenmixen en slobbers.
Alle producten hebben hun eigen voedingswaarde en vitaminen- en mineralengehalten. Er is dus niet één duidelijke richtlijn te geven voor de hoeveelheid krachtvoer die je paard nodig heeft. Als je kijkt naar de behoefte van dit paard dan zie je op de pagina behoeften energie/eiwit dat je paard ca. 6,41 EWPa(uitgaande van prestatie recreatie en 600 kg lichaamsgewicht) per dag nodig heeft en 470 gram VREp. Deze energie en eiwitbehoefte moet gedekt worden door het ruwvoer en krachtvoer bij elkaar.

Kwaliteit en hoeveelheid van het ruwvoer
Hoe meer en hoe beter de kwaliteit ruwvoer is, hoe minder krachtvoer er gevoerd hoeft te worden. De voedingswaarde van het hooi en kuilgras speelt een belangrijke rol. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel ruwvoer je voert. Dit kun je het beste te weten komen door het ruwvoer te wegen. Een plak hooi kan erg variëren in gewicht, maar weegt ongeveer 1,5 - 2 kg. Bij het voeren van twee plakken voer je dus ongeveer 3 - 4 kg hooi. Op de pagina voedingswaarde ruwvoer is te zien dat je dan ca. 1,7 - 2,24 EWPa en 111-148  VREp voert door middel van het hooi. Hier moet je de hoeveelheid EWPa en VREp van het kuilgras bij optellen. De hoeveelheid EWPa die overblijft van de 6,41 moet door middel van krachtvoer aangevuld worden en uiteraard dient de behoefte aan vitaminen en mineralen ook gedekt te worden.

Het voorgaande rekenvoorbeeld is een middel om een inschatting te maken. Het is niet altijd even gemakkelijk om de kwaliteit van het ruwvoer in te schatten. Daarom is een algemene regel voor de minimale hoeveelheid ruwvoer die een paard nodig heeft ca. 1 - 1,5 kg ruwvoer per kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg heeft dus bijvoorbeeld ca. 6 - 9 kg ruwvoer per dag nodig. Als je het gewicht van je paard niet weet dan moet je het gewicht schatten.  Uit rantsoenberekeningen blijkt dat paarden die recreatieve of lichte arbeid verrichten met een goede kwaliteit ruwvoer niet per definitie krachtvoer nodig hebben of slechts een kleine hoeveelheid(1 - 2,5 kg/dag).

Paard
Tenslotte is geen paard hetzelfde. Net als mensen heeft het ene paard meer aanleg om dik te worden dan het andere en dit geldt ook voor het temperament. Het ene paard presteert heel goed met geen of zeer weinig krachtvoer en het andere paard heeft toch wel wat extra's nodig. Het oog van de meester speelt dus ook een zeer belangrijke rol om een goede inschatting te maken voor de hoeveelheid die jouw paard nodig heeft.

Lees meer:
Basistips goed voeren
Alles over ruwvoer
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam