Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat geef ik een oude merrie die selectief eet?


Door bezoeker Sinnema op 31-10-2017

Ik heb een oude merrie van 28 jaar die sinds een paar weken erg selectief wordt met eten en nu erg sterk vermagert. Ik heb haar gebit laten nakijken en er is een losse kies verwijderd wat verder netjes genezen is. Haar gebit is niet optimaal, maar dat is de afgelopen paar jaar ook al zo. Ze wil echter haast niets eten (het varieert ook van dag tot dag). Overdag staat ze in het gras als het niet te nat is, en dat eet ze nog wel. Ze plukt ook wel wat hooi en voordroogkuil. Wat ze de ene dag wel eet hoeft ze de volgende dag niet meer. Lucerne, Pavo 18 (nat/droog), Seniores Priores (nat), bietenpulp hoeft ze niet. Zodra ik iets over het voer doe (olie of een poeder) laat ze het liggen. Wortels en merriebrok en Podo Grow eet ze wel, maar ook dat lijkt alweer minder te worden. Ik maak het al extra aantrekkelijk door haar vrij te laten rondlopen in de stallen en in diverse voerbakken wat te leggen. Ik heb nog 4 andere paarden maar als ze in de groep staat krijgt ze zo goed als niets, dus staat ze wel apart, maar wel in oog-contact met de anderen. Heeft u nog ideeen, tips?
Antwoord:

Als paarden niet goed willen eten kan het echt een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat ze toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Als er problemen aan het gebit zijn geweest, dan kan dit nog steeds invloed hebben op de eetlust.

Omdat het belangrijkste is dat jouw paard voldoende ruwvoer binnen krijgt, is het verstandig om een gehakseld ruwvoer bij te voeren of een compleet voer voor oudere paarden. Meestal is het onverklaarbaar waarom ze het ene voer laten liggen en het andere wel eten, dus dat is meestal een kwestie van uitproberen.

Lees meer:
Voer voor senioren
Verminderde eetlust

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam