Bezoekersvraag

Kennisbank

Geen gras of hooi malen, wat nu?


Door bezoeker Huisman op 27-09-2017

Ik heb een vraag omtrent mijn oude merrie van 23 jaar die een zeer slecht gebit heeft zo slecht dat ze geen gras meer kan malen. Haar voortanden zijn nog prima maar ze is al een aantal kiezen kwijt waardoor ze niet meer kan malen. Hooi is hetzelfde verhaal. Ze leeft nu op bietenpulp en subli senioren priores en krijgt daar elke dag een hele schep droog vermengt met water dus ongeveer 15 kilo voer kant en klaar. Toch krijg ik haar niet lekker op gewicht. Zou ik haar nog meer moeten en kunnen geven. Of zou dit voldoende moeten zijn en zou ik verder moeten gaan zoeken naar andere oorzaken haar kiezen die ze nog heeft worden elk half jaar gedaan.
Antwoord:

De combinatie van een ouder paard met een slecht gebit en minder efficiënte spijsvertering geef veel uitdaging om een paard mooi op gewicht te houden. Sluit alle factoren zoals wormbesmetting of andere medische oorzaken uit door een dierenarts te raadplegen en kijk daarna kritisch naar het rantsoen.

Indien jouw paard geen ruwvoer meer kan eten, dan is het advies van Subli om 1 kg Seniores Priores te voeren per 100 kg lichaamsgewicht. Als jouw merrie 600 kg weegt, dan zou hij 6 kg Seniores priores mogen hebben, verdeeld over minimaal vier porties. Dit is 18 kg aangemaakt voer.

Alternatieve producten zijn geweekte grasbrok/luzernebrok en/of bietenpulp. Deze producten zou je nog kunnen voeren als aanvulling op het rantsoen.

Verder is olie wellicht nog een mogelijkheid om jouw paard beter op gewicht te krijgen. Een paard is heel efficient in het verteren van olie, maar moet hier wel langzaam aan wennen. Lees meer over een vetrijk rantsoen.
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam