Bezoekersvraag

Kennisbank

(Drachtige) shetlanders voeren


Door bezoeker Claes op 26-01-2011

Wat kan ik het beste mijn shetlanders voederen in de winter? Ik heb drachtige en niet drachtige merries.
Antwoord:

Het voeren van sobere rassen, zoals Shetlanders is niet eenvoudig. Je voert snel te veel, maar je wilt ook niet dat ze iets tekort komen. Vooral niet tijdens de dracht.

De niet drachtige Shetlanders kunnen over het algemeen toe met weidegang of in de winter met voldoende ruwvoer. Ca. 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag. Daarnaast zou een liksteen gegeven kunnen worden om extra zout aan te vullen en indien nodig een beetje mineraalvoer of een vitaminekoek. Lees meer over het voeren van shetlanders

De drachtige pony's hebben in de laatste vier maanden van de dracht extra behoefte aan eiwit, calcium, fosfor en vitamine A. Dit zou gegeven kunnen worden door een kleine hoeveelheid merriebrok, maar voor Shetlanders is een aanvulling van luzerne ook zeer geschikt. Het beste is het voeren van luzernevezels, bijvoorbeeld 1/4 tot 1/2 emmer per pony per dag. Luzernebrok is minder geschikt voor sobere rassen, omdat dit vaak veel eiwitrijker(tot wel 19% ruw eiwit). Luzernevezel bevat hoogwaardig eiwit, calcium en vitamine A. Het fosfor gehalte is echter wel heel laag van luzerne, waardoor een kleine hoeveelheid graan of zemelen deze scheve verhouding zou kunnen rechttrekken.

Houd de conditie van de shetlanders goed in de gaten tijdens de dracht. Voorkom vervetting, maar let ook op eventuele vermagering onder het dikke haarkleed in de winter.

Lees meer over de behoefte van paarden in de laatste maanden van de dracht

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam