Bezoekersvraag

Kennisbank

Engels raaigras gedroogd wel geschikt voor paarden?


Door bezoeker Schaefer op 08-08-2017

Ik heb net hooi gekocht voor mijn twee paarden (KWPN'er en arabiertje). Volgens de boer 8 dagen gedroogd, zonder maar een spat regen. Maar het ziet er anders uit dan \'t hooi wat ik normaal heb. Blijkt om puur Engels raaigras te gaan. Maar, nogmaals, het is kurkdroog en het ziet er mooi uit en ruikt goed. Raaigras is voor koeien geschikt, maar niet voor paarden, dat weet ik. Maar mag het in gedroogde vorm wel of is dit toch af te raden? Mijn KWPNer is 22 jaar, maar gezond en goed in vorm. Het Arabiertje is 16 jaar en ook fit en gezond. Ze kunnen dag en nacht in de wei. In het voorjaar, als het gras flink groeit en eiwitrijk is, bouw ik de weidegang altijd langzaam op. Het is geen 'vette' wei. Ze worden momenteel niet bereden.
Antwoord:

Als gras gedroogd wordt dan blijft het grootste gedeelte van de voedingsstoffen bewaard. Uiteraard zijn er wel verliezen tijdens het droogproces, met name van vitaminen, maar de analysenwaarden, zoals eiwit- en vezelgehalte zullen niet sterk wijzigingen.

Engels raaigras is niet echt geschikt voor paarden omdat het over het algemeen sterk bemest wordt en mede daardoor een hoog eiwit- en suikergehalte heeft en het vezelgehalte is niet zo hoog. Paarden hebben baat bij hooi dat caloriearm, stengelig (veel vezels) is en weinig suikers bevat. Voor de 22 jarige KWPN'er is een iets hoger eiwitgehalte niet erg, omdat oudere paarden vaak invallen door een tekort aan eiwitten.

Ondanks dat 100% Engels Raaigras niet ideaal is als ruwvoer voor paarden hoeft dit niet direct te betekenen dat je dit niet kunt voeren. Houd bij het voeren goed in de gaten dat de paarden geen diarree krijgen of vervetten en vul indien nodig een ander soort ruwvoer aan. Om precies te weten wat je voert zou je een ruwvoeranalyse moeten uitvoeren, dan weet je zeker dat ze niet teveel eiwitten en suikers binnen krijgen.

Lees meer:
Verliezen van hooi tijdens opslag

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam