Bezoekersvraag

Kennisbank

Alternatief voor merriebrok?


Door bezoeker Verhoef op 18-05-2017

Ik zie door de bomen het bos niet meer. Wij fokken met fjorden. Ze worden sober gehouden. Hooiachtig kuilvoer (grof) en/of gras en af en toe Metazoa broxx. De oudere merrie valt erg af tijdens de lactatie. We zijn dit jaar begonnen met het bijvoeren van geweekte grasbrok en geweekte bietenpulp, maar hier trekt ze haar neus voor op en laat het staan. Vorig jaar heeft ze merriebrok gekregen daar deed ze het goed op, maar daar werd het veulen veel te heet van. Ik zoek nu een alternatief voor de pulp in aanvulling op het ruw voer voor goede lactatie/mineralen etc., maar waarbij het veulen niet zo heet wordt. Kunt u hierin advies geven? Merrie werkt niet, maar moet niet terugvallen in conditie.
Antwoord:

Een alternatief voor de bietenpulp met geweekte grasbrok zou luzerne zijn. Dit is rijk aan eiwitten, die een lacterende merrie heel hard nodig heeft, en bevat veel natuurlijke vitaminen en mineralen om aan de extra behoefte te voldoen.

Luzerne heeft een zeer scheve calcium/fosforverhouding, dus als je meer dan 3 kg per dag gaat voeren, dan kun je het beste ook zemelen bijvoeren om deze calcium/fosforverhouding te compenseren.

Je zou ook een merriebrok van een ander merk kunnen kiezen met een lage energiewaarde, dan de brok die je eerder hebt gevoerd.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam