Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik mijn paard laten afvallen na boxrust?


Door bezoeker Kooijman op 16-05-2017

Hopelijk kunt u mij helpen in de zoektocht naar een geschikt voerregime voor mijn 13 jarige kruising Fries. Hij wordt dressuurmatig op Z2 niveau getraind, maar heeft een enorme aanleg om heel dik te worden. Na een blessure en daarmee boxrust (van feb tm half april) is hij inmiddels weer volop in training. In de tijd van de boxrust heeft hij alleen voordroog kuil (getest en van goede kwaliteit) gekregen. Hij is in die tijd tonnetje rond geworden, dit wordt hij ieder jaar ook in de zomer als hij het gras (8 uur per dag) opgaat. Een grasmasker en strookbegrazing zijn helaas geen optie. Inmiddels is hij wel weer iets dunner, maar dat laatste beetje wil niet en ik durf hem op dit moment dus ook niet op het gras te zetten... hij krijgt op dit moment drie keer per dag hooi, drie keer per dag een handje Horsefood Omega-3 powermix (omdat hij het zwaardere werk op alleen hooi niet aankon) en een schepje myoplast (om hem wat sneller soepel te houden), daarnaast wordt hij 5 keer per week getraind. Wat zou u mij adviseren om hem weer op een gezond gewicht te krijgen, zonder dat hij te weinig energie heeft om het werk aan te kunnen?
Antwoord:

Je geeft aan dat jouw paard gemakkelijk te zwaar wordt. De oorzaak van de overtollige kilo's is de boxrust, waardoor er weinig calorieën werden verbrand. In die tijd zal jouw paard toch teveel calorieën binnen hebben gekregen. Waarschijnlijk komt dit toch door het kuilgras. Dit is waarschijnlijk toch nog te rijk geweest voor jouw paard toen hij niet bereden werd. Kies bij voorkeur hooi wat grofstengelig is, zodat jouw paard wel voldoende vezels binnen krijgt, maar niet zo snel te zwaar wordt.

Zodra jouw paard op het juist gewicht is en je toch weidegang overweegt: Als een graasmasker en strookbegrazing niet mogelijk is, dan is de enige mogelijkheid om slechts een paar uurtjes weidegang te geven of alleen op een kort begraasd/gemaaid weiland te zetten. De rest van de tijd zou hij in de paddock kunnen staan met hooi.

Lees meer:
Dikke paarden
Ruwvoer kwaliteit beoordelen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam