Bezoekersvraag

Kennisbank

Meer bijkomen in bovenlijn zonder gestresst te worden


Door bezoeker Halfwerk op 01-01-2017

Hallo, Ik ben een beetje ten einde raad met mijn friese merrie. Zij heeft in een slowfeeder onbeperkt voordroogkuil en krijgt 2x daags 300gr vitalbix en om de dag een blok havens brix. Dit op aanraden van een doormeter die ik heb laten komen omdat ik het echt niet meer wist. Ik heb al eens een oliedieet gedaan een advies van de dierenarts. Ik heb haar op pulp, maislijnzaadbrok en merrie brok gehad. Maar mijn paard is ook nog eens verwend. Ze wil geen luzerne of pulp. Ook bepaalde brok als metazoa en vitalbix vind ze niet lekker. Het liefst eet ze een muesli. Je kunt bij haar de ribben niet zien maar wel voelen. Bij haar flanken is ze ingevallen en bij de schoft, hals en op haar billen ook een beetje. Ze mag ook wel meer buik hebben maar echt veel te dun is ze niet. Volgens de chiropractor zou ik meer eiwitrijk voer moeten voeren zodat ze wat meer bij komt in de bovenlijn, maar ik zie zelf door de bomen het bos niet meer. Een van de redenen waarom ik denk dat ze slecht aankomt is stress. Ze is super braaf en ik kan er alles mee maar ze is zo snel afgeleid en heeft veel last van spanning. Ik dacht eraan om naast haar gewone brok ook magnesium bij te voeren, Maar kan ze ook teveel magnesium binnen krijgen? Kan ik eiwitrijk voer voeren zonder dat ze er meer zenuwachtig van wordt door suikers/zetmeel? Ik zou heel graag advies krijgen hoe ik haar het beste meer kan laten bijkomen in de bovenlijn, buik en dat ze minder zenuwachtig en stresserig is.
Antwoord:

Eiwit is goed voor de ontwikkeling van spieren en heeft geen energieverhogende werking. Als je een goede kwaliteit hooi of kuilgras voert, dan kan dit voldoende eiwit leveren voor de behoefte van jouw paard. Door jouw ruwvoer te analyseren kun je ontdekken of jouw ruwvoer voldoende eiwit bevat. Zo niet, dan zou je kunnen kiezen voor een partij kuilgras die meer eiwit bevat. Als je geen mogelijkheid hebt om over te schakelen op een andere kwaliteit kuilgras, dan kun je kiezen voor een product ter aanvulling van eiwitten, dan kun je het beste kiezen voor een product met een eiwitpercentage hoger dan 15%. Er zijn diverse producten op de markt met een hoog eiwitgehalte (>15%) en laag zetmeelgehalte (< 15%), waardoor jouw paard voller wordt in de bovenlijn, zonder stresserig te worden. Bekijk de resultaten.

Magnesium kan helpen om jouw paard iets te kalmeren. Kies bij voorkeur een supplement met magnesiumcitraat, dit heeft het meeste effect bij paarden. Een overschot aan magnesium wordt uitgescheiden en heeft geen negatieve effecten op het paard. Lees meer over nerveuze paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam