Bezoekersvraag

Kennisbank

Luzernebrok in plaats van brok


Door bezoeker Eckevort op 28-12-2016

Voer nu goed grashooi en 2 kg brok. Als ik eventueel luzernebrok bijvoer, wat is de prijs/kwaliteit verhouding tot brok? Wat ga ik dan voeren aan een hengstveulen van 6 maanden?
Antwoord:

Luzernebrok is goedkoper dan normale brok en bevat veel waardevolle nutriënten, zoals eiwit, calcium, essentiële aminozuren en natuurlijke vitaminen en mineralen.

De calcium/fosforverhouding van luzerne is erg scheef met ca. 4:1, terwijl dit voor jonge paarden 1,5:1 dient te zijn. De calcium/fosforverhouding van grashooi is ca. 1,75:1. Met een rantsoen van uitsluitend grashooi en luzernebrok zou de calcium/fosforhouding in het rantsoen erg scheef zijn. Daarom is het raadzaam om een fosforrijk product bij te voeren, zoals granen of zemelen. Brok bestaat ook hoofdzakelijk uit granen, maar houd hierbij de calcium/fosforverhouding in de gaten.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)hay van enckevort
28-12-2016 17:42
Om eerlijk te zijn
, nou weet ik het nog niet !!!
Hooi naar behoefte .
.. kg Brok.? per dag

'' kg Luzerne per dag
veulen 6 maanden

VoerVergelijk.nl
29-12-2016 12:00
In het antwoord zijn geen exacte hoeveelheden benoemd, omdat wij niet weten wat de geschatte volwassen hoogte van het veulen is en wat de calcium/fosforverhouding van de brok is. Als wij een grove indicatie zouden moeten geven, dan zou je ca. 0,5 - 0,75 kg brok kunnen vervangen met luzernebrok of deze hoeveelheid bijvoeren als het eiwitgehalte van het hooi niet zo hoog is.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam