Bezoekersvraag

Kennisbank

Paard met pensioen te mager, wat doen?


Door bezoeker Gelderland-Brull op 01-11-2016

Ik heb 4 paarden thuis staan. 1 paard 1.83 groot 20 jaar oud, een c pony van 35 jaar oud en twee mini's van 3 jaar oud. Mijn paard is de laatste maanden mager geworden. Op dit moment krijgen ze allemaal 's morgens brokken en hooi, 's middags brokken en hooi en 's avonds slobber met zemelen en hooi. Het paard zelf krijgt het volgende: Smorgens 2 scheppen brokken en hooi Smiddags 1.5 schep brokken en hooi Savonds 1 schep zemelen en halve schep slobber. En nu er niet zo veel gras is overdag was extra hooi voor ze allemaal. Ik zou graag willen weten of ik iets kan veranderen. Hij heeft wel een rugzakje met zich mee. Hij is toen ik hem kreeg al erg mager geweest heeft ook lang geduurd toen voor hij op gewicht was. Heeft 13 jaar spring sport gedaan en nu is hij met pensioen. We deden wel nog buitenritten maar nu ook niet meer. Ook is hij een kribbenbijter, en eiwit gevoelig en heeft in het verleden veel last van koliek gehad nu redelijk onder controle. Hopelijk kunt u me wat tips geven zodat hij weer wat aankomt.
Antwoord:

Ten eerste is het bij een mager paard belangrijk om je ervan te verzekeren dat het gebit in orde is en dat hij geen last heeft van wormen.
Daarna kun je kritisch naar het rantsoen kijken.

De hoeveelheid brokken en krachtvoer is relatief hoog voor een paard die geen arbeid hoeft te verrichten. Opvallend is het dat het paard toch te mager blijft. Meestal wordt dit veroorzaakt door te weinig hooi of hooi van lage kwaliteit. Laat jouw ruwvoer analyseren, zodat je weet wat je voert. En weeg je ruwvoer, zodat je ook precies weet hoeveel je voert.

Geef minimaal 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Voor een paard van 650 kg zou dit minimaal 9,75 kg per dag zijn.

Een paard die geen arbeid hoeft te verrichten zou met voldoende ruwvoer van goede kwaliteit goed op conditie moeten kunnen blijven. Daarnaast kun je krachtvoer bijvoeren om extra vitaminen en mineralen aan te vullen.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam