Bezoekersvraag

Kennisbank

Riet langs de slootkant voor paarden?


Door bezoeker Brooijmans op 29-10-2016

Is er onderzoek beschikbaar van rietkragen langs weiden als voeding voor paarden? Zijn er analyses van het riet wat langs onze sloten staat m.b.t. voedingswaardes en of dit wel of niet wenselijk is als aanvulling in het dieet van paarden?
Antwoord:

Riet (Phragmites australis) behoort tot de grassenfamilie komt in Nederland veel voor langs slootkanten. Paarden en koeien eten riet als het nog groen is.  Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten.

De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.

Groene rietbladeren bevatten veel koolhydraten. De bladeren bevatten 63,7% koolhydraten (zetmeel en suiker) en de stengels 90% koolhydraten. Het grootste gedeelte hiervan is zetmeel. Riet bevat ca. 5% suiker. De bladeren van riet bevatten ook veel vitamine C (200 mg per 100 gram riet).

Gedurende het groeiseizoen verlaagt het gehalte aan koolhydaten naar ca. 10 - 20%  en stijgt het vezelgehalte (cellulose), waardoor het riet taai en onverteerbaar wordt.

Riet bevat veel vezels en heeft een hoog gehalte aan magnesium, potassium en mangaan. Daarnaast kan het dienen als een eiwitbron.

Lees meer:
Onderzoek van riet bij herkauwers

Bron: Purdue University - James A. Duke. 1983. Handbook of Energy Crops

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)L Visser
11-11-2017 10:54
de suiker en zetmeel gehaltes die hier worden genoemd voor riet kloppen helemaal niet. 90% koolhydraten in de stengels en het grootste gedeelte is zetmeel? hoe zou riet dan zo prachtig kunnen wuiven aan de slootkant? dit artikel zou ik eens herzien http://www.bioone.org/doi/abs/10.1614/IPSM-D-12-00061.1

VoerVergelijk.nl
21-12-2017 01:28
Beste L. Visser, bedankt voor jouw reactie, wij hebben de bron aan het artikel toegevoegd.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam