Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat voer ik mijn driejarige paard die voldoende energie heeft?


Door bezoeker Neefs op 05-10-2016

Wat geef ik mijn driejarig paard? Wij longeren hem wekelijks 2 x een half u en hij staat dagelijks een uurtje op de wei (zonder gras) Hij heeft goede bloedwaarden (enkel vit e matig tekort). Hij is een beetje slungelig en heeft een magere hals (op de bcs schaal zou ik hem nochtans op 0 zetten dus dat zou goed moeten zijn) Hij krijgt 3/4 baal hooi per dag en heeft eigenlijk energie genoeg (prettig om mee te werken). Nu krijgen wij overal te horen dat hij meer krachtvoer moet krijgen maar krachtvoer is toch enkel voor meer energie? Hij krijgt nu ong 800 g a 1 kg per dag.
Antwoord:

Krachtvoer wordt normaal gesproken om twee redenen gevoerd:
1) extra energie/eiwit
2) extra vitaminen en mineralen

Als een paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit gevoerd krijgt, dan kan daarmee het grootste gedeelte van de behoefte gedekt worden. Als een paard mager blijft of iets meer body zou mogen hebben, dan zou dit kunnen betekenen dat het hooi niet voldoende voedingsstoffen bevat, met name eiwit is belangrijk voor een jong paard. Als je zeker wilt weten wat de voedingswaarde van jouw hooi is dan zou dit kunnen laten analyseren. Mocht jouw hooi weinig eiwit bevatten, dan zou je dit kunnen aanvullen/opwaarderen met luzerne, omdat dit rijk is aan eiwitten.

Met 3/4 baal hooi per dag voer je voldoende ruwvoer, dus over de hoeveelheid hoef je je geen zorgen te maken. Aangezien de bloedwaarden goed zijn bevat het hooi waarschijnlijk voldoende vitaminen en mineralen. Er is alleen gebleken dat je extra vitamine E dient te voeren. Dit kun je aanvullen met krachtvoer, maar zou je ook kunnen doen door middel van vitaminen/mineralenvoer of een supplement. Het aanvullen van vitaminen en mineralen hoeft dus niet per defnitie door middel van krachtvoer gedaan te worden.

Lees meer:
Voer voor jonge paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Eva
25-10-2016 20:48
Ik heb erg goede ervaring met Equilin Balancer als aanvulling op een rantsoen op basis van voornamelijk ruwvoer.

Groetjes
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam