Bezoekersvraag

Kennisbank

Luzerne als voordrooghooi voeren?


Door bezoeker Jansen op 21-09-2016

Van een bevriende boer heb ik een veld met luzerne kado gekregen. Het staat een beetje in bloei en hij wil het voor mij afmaaien. Daarna zou het gedroogd moeten worden op ruiters en ingepakt. Mijn vraag is of een paard de luzerne ook ongedroogd mag eten. Dus maaien en 2x keren en dan inpakken in grote plastic vacuum balen zoals voordrooghooi? En hoeveel kilo mag hij er dan per dag van eten?
Antwoord:

Luzerne kan zowel vers als zongedroogd gevoerd worden aan paarden. Sommige mensen zaaien de weide (gedeeltelijk) in met luzerne en in Amerika en Frankrijk wordt veel zongedroogde luzerne verkocht/gevoerd. In Nederland wordt de meeste luzerne kunstmatig gedroogd in verband met de wisselende weersomstandigheden en constante kwaliteit.

Luzerne is heel gezond voor paarden, maar het heeft een zeer scheve calcium/fosforverhouding. Daarom is het niet verstandig om hier grote hoeveelheden per dag van te voeren, zonder de calcium/fosforverhouding te compenseren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel fosforrijke producten te voeren, zoals granen. Over het algemeen wordt aangeraden om 1,5 -  3 kg luzerne per dag te voeren. Als je meer voert, dan dien je de calcium/fosforverhouding te compenseren.

Daarnaast is luzerne in grote hoeveelheden niet geschikt voor alle paarden, omdat het zeer rijk aan eiwitten is.

Lees meer:
Feiten en fabels over luzerne
Luzerne inzaaien in de weide een goed idee?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam