Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende plassen beïnvloeden


Door bezoeker meinema op 03-01-2011

Wat kan ik doen zodat mijn paard goed blijft plassen?
Antwoord:

Of een paard voldoende plast heeft te maken met diverse factoren, zoals de opname van zout, water en de nierfunctie. Mocht je twijfelen over de nierfunctie van je paard raadpleeg dan een dierenarts.

Veel drinken betekent ook veel urineren. Om een paard voldoende te laten drinken dient hij ten aller tijde de beschikking te hebben over vers drinkwater. Dit geldt ook in de winter bij vorst en sneeuw. Ga er niet vanuit dat een paard sneeuw eet om voldoende vocht binnen te krijgen. Indien uw paard erg weinig (ijs)koud water drinkt, dan blijkt uit onderzoek dat paarden grotere hoeveelheden warm water opnemen, dan dat zij van ijskoud water zouden doen. Geef dan warm water om hem extra te laten drinken. Lees meer over dit drinkwateronderzoek

De wateropname kan ook beïnvloed worden door zout. Bijna ieder krachtvoer bevat Zout of Natriumchloride, maar niet alle paarden krijgen hierdoor voldoende zout binnen. Extra zout kan eenvoudig aangevuld worden door middel van een liksteen. Er zijn vele supplementen tegen zouttekorten verkrijgbaar. Een liksteen kan in de stal opgehangen of neergezet worden en paarden kunnen hiervan likken indien zij hieraan behoefte hebben.    

Lees meer:
Waterbehoefte
Fabel: paarden drinken liever geen ijskoud water

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam