Bezoekersvraag

Kennisbank

Scheve calcium/fosfor verhouding door bietenpulp?


Door bezoeker Arendshorst op 11-08-2016

Ik heb een paard en die staat wegens darmproblemen alleen op bietenpulp(Speedibeet) met een vitamine korrel(Marstall Force). Hij is 1.65 en 12 jaar oud en hij wordt 6 keer per week gereden of gelongeerd. Hij staat de hele dag buiten met onbeperkt ruwvoer in slowfeeders. Hij lijkt soms wat te weinig energie te hebben en zijn conditie is ook niet echt omhoog gegaan. Hij krijgt 1 volle voerschep(droog gemeten) speedibeet in de ochtend en ook 1 volle schep in de avond. 1 keer per dag 100 gram vitaminebrok. Verder krijgt hij nog lijnzaadvlokken van de Paardendrogist. Ik ben mij aan het inlezen geweest maar nu weet ik dus dat bietenpulp de Ca/p verhouding scheef trekt. Zelf vind ik dit erg moeilijk en vraag ik mij af of mijn paard nu een erge tekort kan hebben. Hoe kan ik dit aanvullen? Is dat alleen met zemelen of ook eventueel een muesli(mastall vito bijv. ) die laag in suikers is?




Antwoord:

In dit geval zal jouw paard niet zo snel last hebben van een scheve calcium/fosforverhouding. De calcium/fosforverhouding van bietenpulp is scheef, omdat het veel meer calcium bevat, dan fosfor. De calcium/fosforverhouding van het totale rantsoen dient bij een volwassen paard 2:1 te zijn.

Bietenpulp heeft een verhouding van ca. 7:1. Je geeft 2 x per dag een voerschep bietenpulp en deze hoeveelheid heeft niet zo'n grote invloed op het totale rantsoen. Met onbeperkt ruwvoer zal jouw paard ca. 9 kg ruwvoer per dag eten, waardoor de hoeveelheid bietenpulp de verhoudingen niet direct scheef zal trekken.

De oorzaak dat jouw paard te weinig energie heeft moet je waarschijnlijk zoeken in het feit dat jouw paard weinig energiebronnen in het rantsoen krijgt, terwijl hij 6 dagen per week gereden wordt. Onbeperkt ruwvoer levert veel energie, maar dit is energie die langzaam beschikbaar komt en voor paarden die zwaarder getraind worden soms niet voldoende is. Energiebronnen voor paarden zijn: koolhydraten, eiwitten, vezels en vet. Lees meer over energiebronnen.

Als jouw paard vanwege de darmproblemen zo min mogelijk koolhydraten mag krijgen, dan zou je kunnen overwegen om vet bij te voeren. Dit is een bron die veel energie levert en daarnaast een veilige bron van energie is. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam