Bezoekersvraag

Kennisbank

Meer body met supplement, merriebrok of luzerne?


Door bezoeker Bolt op 08-08-2016

Mijn 11 jarige merrie is op haar rug en in flanken schraal, ribben zijn ook zichtbaar. Ze eet goed, zit inmiddels goed in haar vel, is sinds 2 maand bij ons, en wordt 5 keer in de week intensief gereden. Aangeraden om voedingssupplement muscle impulse van superhorse te geven maar nu lees ik dat merriebrok of eventueel luzerne ook zou kunnen?? Energie heeft ze wel dus dat is niet direct van belang.
Antwoord:

Als een paard te schraal is/blijft, dan kun je twee maatregelen nemen:

1) Extra energie, zodat jouw paard meer caloriën binnen krijgt, dan hij verbruikt en daarmee de extra caloriën zal opslaan in de vorm van vet, waardoor ribben niet meer zichtbaar zijn.

2) Extra eiwit voeren. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam en heel belangrijk bij spieropbouw. Eiwitten bestaan uit amonizuren. Vooral oudere paarden hebben van een tekort aan eiwitten, waardoor zij te schraal blijven.

Als je een supplement zoals Muscle Impulse gaat voeren, dan geef je extra vitaminen en amonizuren om de spieropbouw te ondersteunen, maar dan zal jouw paard geen extra caloriën binnen krijgen en dient deze behoefte gedekt te worden door de rest van het rantsoen, zoals voldoende ruwvoer.

Luzerne bevat veel natuurlijke amonizuren en ondersteund daarmee de spieropbouw. Daarnaast zorgt luzerne voor een opwaardering van het ruwvoer, waardoor dit extra body kan geven.

Merriebrok bevat veel eiwit (ca. 15%) en kan daarom ook gebruikt worden om extra eiwit te voeren, maar merriebrok is speciaal samen gesteld voor een drachtige merrie en is daarom niet direct te adviseren voor een vermagerd paard, omdat deze behoeften wel verschillen.

Samenvattend kun je een supplement ter ondersteuning van de spieropbouw gebruiken, maar dan moet je wel zeker stellen dat de rest van het rantsoen voldoende is en je alleen de spieropbouw wilt ondersteunen. Luzerne kan breder ingezet worden om jouw paard iets meer body te geven. Uiteraard is een combinatie van deze producten ook mogelijk.

Lees meer:
Magere paarden
Onderzoek rol van eiwit bij spieropbouw
Feiten en fabels over luzerne

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam