Bezoekersvraag

Kennisbank

D-pony blijft te mager, doordat hij geen hooi eet?


Door bezoeker dedecker... op 08-08-2016

Mijn d-pony heb ik 9 maand, hij was serieus ondervoed, zijn tanden afgesleten, ik slaag er niet in om hem veel te doen verdikken, de winterperiode heeft hij op stal gestaan en kreeg hij 3 maal krachtvoer en kuilmais,hij heeft 2maand op gras gestaan maar is niet spectaculair bijgekomen,steeds op stal vermagerd hij omdat hij geen hooi wilt,dus gaf ik lucerne bij dit lust hij wel,hij krijgt nu 2maal krachtvoer voor oudere paarden en staat op gras,kan ik nog meer doen? bloedonderzoek gedaan en dat was ok
Antwoord:

Elke pony dient circa 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer te krijgen. Bij een d-pony zal dit ongeveer 6 kg ruwvoer per dag zijn. In de stalperiode krijgt de pony minder gras, waardoor je een andere bron van ruwvoer moet geven. Aangezien jouw pony geen hooi eet moet je op zoek naar een alternatief. Kuilmaïs is hier niet het beste alternatief voor. Luzerne is wel een geschikt alternatief, maar hierbij moet rekening worden gehouden met de scheve calcium/fosforverhouding als je grotere hoeveelheden per dag voert. Een emmer luzerne is circa 1,5 kg.

Heb je verschillende soorten hooi geprobeerd? Of desnoods kuilgras? Als de tanden zeer slecht zijn dan zou je gehakseld gras kunnen voeren. Voor de gezondheid van het maagdarmkanaal is het heel belangrijk dat jouw pony genoeg vezels binnen krijgt en daarmee zal ze ook beter op conditie blijven.

Als jouw pony geen enkele vorm van gras wil eten in de vorm van hooi of kuil dan zou bietenpulp nog een alternatief kunnen zijn.

Zodra jouw pony minimaal 6 kg ruwvoer per dag krijgt en dan nog niet op gewicht komt, zou je nog olie bij kunnen voeren. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Uiteraard moet je ook uitsluiten dat jouw pony last heeft van wormen. Mocht dit nog niet gedaan zijn, laat dan een mestonderzoek uitvoeren.

Lees meer:
Mais is geen dikmaker
Feiten en fabels over luzerne

Feiten en fabels over bietenpulp

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam