Bezoekersvraag

Kennisbank

Is overgewicht een groter of kleiner risico voor jaarlingen?


Door bezoeker Stubbe op 05-08-2016

Wij hebben een trekpaard veulen van nu ruim een jaar. Naar ons idee is hij veel te dik op dit moment (net als de andere paarden waar hij mee in de wei staat). De landeigenaar wil niet minder voeren. Nu vroeg ik me af wat de risico's zijn voor paarden van deze leeftijd. Zijn de risico's kleiner omdat hij nog in de groei is, of juist groter ivm de groei (gewrichten e.d. net als de risico's bij pups van grote rassen). Ik kan hier helaas nergens documentatie over vinden, kunnen jullie mij hierbij helpen? Hoor het graag! Hanneke
Antwoord:

Overgewicht is (net als bij mensen) voor geen enkel paard gezond. Paarden met overgewicht hebben vaker last van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten. Paarden met enstig overgewicht hebben verhoogde kans op insulineresistentie. Daarnaast zorgt overgewicht voor een grotere druk op gewrichten en spieren wat klachten kan veroorzaken.

Overgewicht is bij jonge paarden een groter risico dan bij volwassen paarden. Een teveel aan koolhydraten (gras bevat minder koolhydraten dan krachtvoer) kan leiden tot een groeispurt, waarbij de botontwikkeling verstoord raakt en de kans op OCD groter wordt. Daarnaast zorgt overgewicht voor extra druk op gewrichten en spieren die nog in ontwikkeling zijn.

Lees meer:
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam