Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik mijn paarden beter op gewicht krijgen?


Door bezoeker Schoutens op 03-08-2016

Ik heb twee paarden, een merrie van 27 en een merrie van 9 jaar. De oudere merrie viel enorm in in de winter, mijn 9 jarige merrie is altijd wat moeilijker op gewicht te houden. Deze winter ben ik gestart met het voeren van 1 schep ongeweekte bietenpulp 0,5 schep seniores priores (subli) 0,5 schep zemelen, dit week ik met 20 liter water. Dit laat ik vervolgens 12 uur staan en vul dit aan met Luzerne en 1 schep muesli. Momenteel is mijn oudere merrie dik en mijn jongere voller maar nog steeds te 'strak'. Verder staan de paarden overdag op het land en 's avonds komen ze op de bak met onbeperkt hooi. Mijn jongere merrie is gecheckt door de tandarts, geen bijzonderheden gevonden, daarnaast is bloed afgenomen maar ook haar bloedwaarden zijn verder goed. Ze ziet er gezond uit, vacht glanst en ze is vrolijk en actief aanwezig. Wat doe ik fout, voornamelijk zou ik graag voedingsadvies krijgen voor mijn jongere merrie.
Antwoord:

Voor de oudere merrie is het begrijpelijk dat ze moeilijk op gewicht blijft, met name in de winter in verband met een minder efficiënte spijsvertering en een verminderd gebit. Hier hebben veel oudere paarden mee te kampen.

Bij de 9 jarige merrie is dit minder goed te verklaren. Met name omdat zij gecontroleerd is door tandarts en dierenarts. Ik zou beginnen met het controleren van de kwaliteit van het hooi. Laat dit bij voorkeur analyseren. Het zou kunnen dat het hooi weinig eiwit en energie bevat, waardoor dit niet aan de basisbehoefte van jouw paard voldoet.

In de informatie wordt niet aangegeven hoeveel luzerne er wordt gevoerd. Luzerne kan een ruwvoerrantsoen wel opwaarderen, maar dan zou je wel ca. 1,5 kg - 3 kg per dag moeten voeren en dit komt neer op 1- 2 emmers luzerne per dag.

Daarnaast zou je nog kunnen proberen om olie bij te voeren. Dit geeft veel energie en houd een paard beter op gewicht. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Senioren
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam