Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik mijn paard laten afvallen?


Door bezoeker Gort op 03-08-2016

Ik heb een KWPN-merrie van 8 jaar waarmee ik vrij intensief rij. Springen, dressuur, (oefen)cross en buitenritten. Ik heb een vrolijk, lief paard maar ze is te dik. Niet veel te dik, maar ik weet niet goed hoe ik haar kan laten afvallen. Nu het zomer is krijgt ze 's ochtends een plak hooi, later een halve kilo brok van Paddy's Choice. Vanaf een uur of 12 gaan ze de wei op tot een uur of 6. 's Avonds krijgen ze 1.5 plak hooi en een halve kilo brok. Ze loopt meestal 5 a 6 dagen in de week.
Antwoord:

De prestaties die jouw paard moet leveren ten opzichte van de hoeveelheid krachtvoer lijkt goed in balans dus daar hoef je niets in te veranderen.

Het is belangrijk om te achterhalen wanneer jouw paard te dik is geworden en wellicht de oorzaak. Staat er veel gras in de weide? Is dit gras erg rijk en/of vaak bemest? Veel paarden krijgen in het zomerseizoen last van overgewicht veroorzaakt door het gras. Een oplossing hiervoor is het toepassen van strookbegrazing, waarbij je een deel van de weide afzet en elke dag een stukje erbij geeft. Een andere oplossing is een graasmasker. Hiermee wordt de grasopname aanzienlijk beperkt.

De hoeveelheid hooi is prima. Het is belangrijk dat jouw paard regelmatig iets te knabbelen heeft, dus ga niet minder hooi voeren. Je zou nog wel naar de kwaliteit van het hooi kunnnen kijken. Als dit erg voedzaam hooi is, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een grove kwaliteit langstengelig hooi te gaan voeren. Dit bevat minder voedingsstoffen.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Dikke paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam