Bezoekersvraag

Kennisbank

Mijn paard wordt steeds magerder, wat moet ik doen?


Door bezoeker Bloks op 20-06-2016

Wij hebben sinds een half jaar een nieuw paard gekocht. Ze is 9 jaar oud en een bwp. Ze was al redelijk mager en onbespierd toen we haar kregen, maar ze lijkt alleen maar magerder te worden. Ze krijgt 3 - 5 x per week beweging en ze staat overdag op de wei. 's nachts gaat ze opstal met, genoeg hooi of gras van de wei. Voor krachtvoer krijgt ze 's ochtends een kg probreed merrie-veulenbrok, halve kg gerst. 's avonds 1,5 kg slobber, halve kg gerst. ze wordt optijd ontwormd en er is al een bloedafname geweest. Kunnen jullie ons helpen?
Antwoord:

Allereerst dient het gebit van het paard goed gecontroleerd te worden door een gediplomeerd paardentandarts, zodat dit ook uitgesloten kan worden. Als het gebit helemaal in orde is, dan dient er kritisch naar het ruwvoer gekeken te worden. Volgens de informatie krijgt het paard genoeg hooi en gras. Maar wat is de kwaliteit? Laat het ruwvoer bij voorkeur analyseren, zodat je zeker weet of er voldoende energie en eiwit in het product zit.

Als het paard vrijwel onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit zou krijgen, dan zou het paard niet verder mogen afvallen. Dus laat desnoods nader onderzoek doen door de dierenarts. De volgende testen kunnen meer informatie geven: mestonderzoek, maag/dunnedarm endoscopie, biopten van dunne/dikke darm en absorptie-testen van de dunne darm.  

Een totale hoeveelheid van 3,5 kg krachtvoer (merriebrok, slobber en gerst) per dag is relatief veel voor een paard die  3 - 5 keer per week wordt gereden. Deze grote hoeveelheid krachtvoer kan voor een verzuring van de darmen zorgen, waardoor de vertering minder optimaal wordt. Ook draagt dagelijks slobber niet bij aan een gezonde darmwerking.

Je kunt de hoeveelheid krachtvoer het beste verlagen naar circa 2,5 kg per dag en daarnaast luzerne of bietenpulp voeren. Ook zou je olie kunnen voeren. Een paard is heel efficiënt in het verteren van olie, maar moet hier wel even aan wennen. Lees meer over een vetrijk rantsoen.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam