Bezoekersvraag

Kennisbank

Alleen weidegras voor veulens?


Door bezoeker Berendsen op 09-06-2016

Merries met veulens krijgen als ruwvoer alleen volop weide gras. En daarnaast merriebrok. Ze worden te dik. Is het een probleem voor het opgroeiende veulen om de merriebrok weg te laten en als supplement aan de merries een mineralenmengsel te verstrekken en als de veulens 2 a 3 mnaanden oud zijn de veulens veulenbrok te geven indien nodig?
Antwoord:

Momenteel is het gras erg rijk aan voedingsstoffen en groeit het gras erg snel. Hierdoor ligt overgewicht op de loer. Door middel van het gras kunnen de merries en veulens een groot deel van de basisbehoefte dekken.

In de eerste paar maanden hebben veulens voldoende aan de merriemelk in combinatie met weidegras en is een aanvulling met brok niet nodig. Als de veulens 2 - 3 maanden oud zijn, dan daalt de melkkwaliteit en dan zou een veulenbrok langzaam geïntroduceerd kunnen worden.

Overgewicht is voor zowel de merries als de veulens niet wenselijk. Hiervoor zijn twee maatregelen mogelijk:
1) Weide verkleinen en/of strookbegrazing toepassen
2) Merriebrok verminderen 

Als je ervoor kiest om de merriebrok te verminderen dan is het een goed idee om een mineralenmengsel te geven, zodat je zeker weet dat de merries alle benodige voedingsstoffen binnen krijgen.    

Lees meer over het voeren van veulens

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam