Bezoekersvraag

Kennisbank

Welk voer is vetrijk met weinig zetmeel/suikers voor paard met PPID?


Door bezoeker Ineveld op 01-06-2016

Mijn Fries paard van 22 jaar oud heeft PPID ontwikkeld. Hij wordt sinds vorig jaar behandeld met Pergolide. Door de medicatie is hij fitter geworden en zijn vacht ziet er veel beter uit. Zijn gebit wordt goed in de gaten gehouden. Hij heeft een ziekte hierin waardoor hij al verschillende tanden heeft moeten missen. Hij wordt 1 x per jaar ontwormd met Eqvalan (nov. na de eerste keer vorst), in mei wordt de ontlasting onderzocht op wormeieren. Momenteel krijgt hij naast onbeperkt ruwvoer, 3.5 kg. Mijtens Herbamix. Hij wordt nog maar 2 tot 3 x per week een rondje van 1 uurtje stappen onder de zadel mee naar buiten genomen. Hij is niet te dik, eerder aan de slanke kant. Meer voer geven is geen optie. Welk voer is vetrijk met weinig zetmeel en suikers?
Antwoord:

In de vraag wordt niet aangegeven wat er door middel van de voeding opgelost moet worden, maar uit de vraag begrijp ik dat het paard te mager is en leidt aan PPID, waardoor er gezocht wordt naar een vetrijke voeding met weinig suiker en zetmeel.

Het is heel goed dat er eerst gekeken is naar het gebit, wormen en dat het paard onbeperkt ruwvoer krijgt. Dit zijn allemaal maatregelen die ervoor zorgen dat een paard beter op gewicht komt. Heb je ook kritisch gekeken naar de kwaliteit van het ruwvoer? Zit er voldoende voedingswaarde in het ruwvoer? Hierbij is het belangrijk dat het hooi niet te grof is en dat het afkomstig is van een perceel wat regelmatig bemest wordt en waar niet teveel onkruiden groeien. Deze factoren gaan namelijk allemaal ten koste van de voedingswaarde. Kies eventueel ruwvoer met een hogere kwaliteit, zoals fijn groen hooi en laat het bij voorkeur analyseren, zodat je weet wat je voert. Verder is het ook mogelijk om het ruwvoerrantsoen op te waarderen met luzerne.

Helaas is het niet mogelijk om in onze database te zoeken naar een voer met een combinatie van een hoog vetgehalte en een laag suiker/zetmeelgehalte. Het is wel mogelijk om afzonderlijk te zoeken op een hoog vetgehalte en daarna te controleren of het suiker/zetmeelgehalte laag genoeg is. Door middel van de VoerVergelijk checker kun je aangeven binnen welke range van het vetgehalte je wilt zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op een vetgehalte dat hoger is dan 10%. Bekijk de producten in de database van VoerVergelijk een vetgehalte wat hoger is dan 10%. Daarna kun je bij de specificaties van het product kijken hoe hoog het suiker/zetmeelgehalte is.

Lees meer:
Ziekte van Cushing
Magere paarden
Vetrijk rantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Maaike
11-07-2016 11:28
Beste Ineveld,
Gebruik je echt de pergolide die voor de mens bestemd is of de prascend voor dieren. Ik ben namelijk erg benieuwd of je de pergolide nog ergens kunt krijgen omdat dit veel goedkoper is dan prascend. Ik hoor graag van je. vr.gr. maaike
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam