Bezoekersvraag

Kennisbank

Overgang naar kuil voor koliekgevoelig paard?


Door bezoeker Egmond op 26-05-2016

Mijn paard van 7 hoest. Wil daarom overstappen op kuilvoer. Mijn andere paard van 21 heeft 2 weken geleden 3 dagen in de kliniek gestaan ivm koliek en heeft in 10 dagen weer het rantsoen en weidegang weer opgebouwd naar normaal. Mag ik in 1 keer overgaan op kuil, of moet dat ook gedoseerd?
Antwoord:

Kuilvoer is de term die normaal gesproken gebruikt wordt voor kuilgras wat voor koeien bestemd is. Dit is niet geschikt voor paarden. Voor paarden wordt voordroog kuilgras gebruikt wat droger is en minder zwaar bemest wordt. Voordroog kuilgras wordt geoogst van gras wat langer heeft kunnen groeien en daardoor grover is.

Als hier over kuilgras voor paarden gesproken wordt, dan kun je hier op overschakelen, maar dit moet wel geleidelijk gebeuren, net als iedere andere wijziging in het rantsoen. Het fermentatieproces van kuilgras is heel anders dan van hooi, waardoor de darmflora van een paard hieraan moet wennen. Bij een paard wat recent koliek heeft gehad is extra voorzichtigheid geboden. Bouw de hoeveelheid hooi langzaam af, gedurende 7 - 10 dagen en bouw de hoeveelheid kuilgras dan heel langzaam op. Met een geleidelijke overgang voorkom je verstoringen in het maagdarmkanaal, zoals koliek en diarree

Lees meer:
Gevolgen koeienkuil voor paarden?
Verschil tussen hooi en kuilgras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam