Bezoekersvraag

Kennisbank

Boterbloemen in de weide positief of niet?


Door bezoeker Sigmond op 24-05-2016

Is een 'ideale' graswei ideaal? De wei staat op dit moment heel erg vol met boterbloem. Het valt mij op dat de paarden meer moeten foerageren. In plaats van gras bunkeren moeten ze meer op zoek naar gras en lopen ze ook veel meer naar mijn idee. Is dit eigenlijk niet wenselijk? De wei is groot genoeg, er zal geen tekort aan gras zijn, zeker niet in zomer. Eentje zal eerder nog een grasmasker om krijgen als het gras toch nog de overhand krijgt en/of vetter wordt.
Antwoord:

De scherpe boterbloem komt veel voor in paardenweiden. De meeste paarden eten de plant in verse vorm niet, door de scherpe smaak. Hierdoor krijgt de boterbloem de kans om verder uit te breiden als er geen weidebeheer wordt gedaan. Vergiftiging door boterbloemen kan leiden tot ontsteking van het mondslijmvlies, overmatige speekselvorming, koliek, diarree en krampen.

Hoe meer onkruid de weide bevat, hoe minder gras de paarden kunnen eten. Aangezien veel paarden overgewicht krijgen van veel weidegang zou het een voordeel kunnen zijn dat zij minder gras kunnen eten.

Foerageren is een natuurlijke manier van voedselopname voor een paard, dus dat is positief. Echter, als de boterbloemen de overhand krijgen en er te weinig gras in de weide staat, dan zou het kunnen dat de paarden wel gaan eten van de boterbloemen, wat vergiftiging zou kunnen veroorzaken.

Daarom is het advies om boterbloemen in de weide te bestrijden door kale plekken opnieuw in te zaaien. Hiervoor zou je eventueel een grasmengsel kunnen gebruiken met diverse kruiden en structuurrijke grassen erin.

Boterbloemen zijn in gedroogde vorm niet meer giftig, dus als er boterbloemen in het hooi zitten, dan hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Lees meer:
Grasmengsels voor paarden
Giftige planten

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam