Bezoekersvraag

Kennisbank

Bevroren wortelen voeren?


Door bezoeker Edelbroek op 22-12-2010

Er gaan bij ons op stal nog wat verschillende berichten over wortels voeren in de winter de ronde. Namelijk dat je ze niet moet voeren als ze bevroren zijn, maar ook dat als ze eenmaal bevroren zijn dat je ze dan ook niet meer moet voeren wanneer ze weer ontdooid zijn.. Zelf geef ik in ieder geval geen bevroren wortel ivm koliek ed.. Maar ik ontdooi ze nu in warm water en geef ze dan.. ik zou wel begrijpen dat wanneer ze ontdooien ze sneller rotten wat weer niet goed is, maar dat je ze niet meer kan geven na ontdooien snap ik niet helemaal...Kunnen jullie verletten hoe dat nou zit?
Antwoord:

Wortelen kunnen het beste vers gevoerd worden. Bevroren wortelen die weer ontdooien krijgen zeer snel rottingsverschijnselen, wat koliek of diarree kan veroorzaken.

Het voeren van bevroren of ontdooide wortelen kan gevaarlijk zijn, dus dit kan het beste vermeden worden. Probeer je wortelen vostvrij op te slaan of sla een deken om de wortelenkist heen. Een deken voorkomt dat de wortelen bevriezen. Ook is het goed om de kist van de grond af te zetten, bijvoorbeeld op een andere lege kist. Vanuit de grond trekt namelijk veel koude op.

Ook kunnen wortelen in een laag zand bewaard worden om bevriezing tegen te gaan. Het nadeel hiervan is dat de wortelen wel goed schoon gemaakt moeten worden alvorens te voeren.

Lees meer:
Wortelen bijvoeren aan paarden
Bezoekersvraag: Witlofwortelen voeren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam