Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi bijvoeren tegen overgewicht in het weideseizoen?


Door bezoeker boer op 15-05-2016

Nu mijn Fries weer overdag op het land staat en zoals zoveel sobere rassen aanleg heeft om dik te worden, is het dan een goed idee om 's avonds en 's morgens gedorst hooi te voeren en kun je dan het best veldbeemd geven of maakt het niet uit? Of kun je beter gewoon goed kwalitatief hooi voeren? Ook heb ik een shet die heel snel hoefbevangen word en staat overdag aan de ketting op een schraal stukje land, voor de gezelligheid bij de Fries.
Antwoord:

Voor paarden die aanleg hebben om dik te worden is het bijvoeren van schraal hooi naast weidegang een goed idee. Door grofstengelig uitgebloeid hooi te voeren, zoals bijvoorbeeld graszaadhooi, zorg je ervoor dat het paard maagvulling heeft, maar hiermee weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Hierdoor zal het paard ook minder gras eten tijdens weidegang. Graszaadhooi kan ook aan de Shetlander gevoerd worden.

Als je hooi met veel voedingswaarde bijvoert, dan is de kans groot dat het overgewicht toeneemt.

Een andere mogelijkheid om het overgewicht tegen te gaan is het gebruik van een graasmasker. Hierdoor kan jouw paard aanzienlijk minder eten in de weide. Ook helpt strookbegrazing om overgewicht tijdens het weideseizoen te voorkomen.

Lees meer:
Te dik door gras
Grasrantsoen
Is gras beter dan hooi?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam