Bezoekersvraag

Kennisbank

Wat te voeren na koliek?


Door bezoeker Blom op 20-12-2010

Mijn paard heeft al meerdere keren koliek gehad. Vorige week heeft hij sneeuw gegeten en daardoor weer koliek gekregen. Wat kan ik het beste voeren na koliek? En hoe kan ik voorkomen dat het nog eens gebeurt?
Antwoord:

Koliek kan diverse oorzaken hebben, zoals bijv. zand eten, maagzweren, snelle overgang in de voeding, verstopping, vezelarm dieet en vele andere. Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn, wat overal in de buik kan voorkomen. Vaak ontstaat koliek in de darmen. Soms gaat koliek vanzelf over na bijv. een stukje wandelen, maar meestal moet de dierenarts erbij gehaald worden.

Als de koliek niet te lang heeft geduurd mag een paard vrij snel na de koliek gevoerd worden met hooi. Hooi stimuleert de spijsvertering en brengt alles weer op gang. Als het paard gemest heeft en weer herstelt lijkt mag weer langzaam overgeschakeld worden naar het normale rantsoen. Denk wel goed na over de mogelijke oorzaak van de koliek en probeer hierop in te spelen. Bijvoorbeeld maagzweren en wormen vergroten de kans op koliek.

Als een paard ernstige koliek heeft gehad of al meerdere keren koliek heeft gehad dient het rantsoen aangepast te worden. Deze aanpassing is afhankelijk van de soort koliek.  Doe deze aanpassing in het rantsoen in overleg met je dierenarts. Een aandachtspunt is altijd de hoeveelheid vezels in het rantsoen. Vezels zorgen voor een stimulering van de spijsvertering en een gezonde darmflora. Dus geef altijd voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Voor het herstellen van de darmflora en voorkomen van koliek zijn diverse probiotica en supplementen verkrijgbaar.

Lees hoe je de kans op koliek kunt verkleinen
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam