Bezoekersvraag

Kennisbank

Meer energie zonder dikker te worden


Door bezoeker Rusticus op 26-03-2010

Ik heb een jonge 4 jarige kwpn merrie die vrij hoog in het bloed staat. Toen zij pas net beleerd was kreeg zij 4 kg Pavo sportbrok en hier werd zij ontzettend heet van. Nu krijgt zij 1,5 kg Hartog Concept, 1 kg Hartog Balance muesli en onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit. Ze is nu mooi op gewicht (zou iets af mogen) maar qua energie zou het iets meer mogen. Hoe kan ik haar meer energie laten geven zonder dat ze groeit in gewicht?
Antwoord:

Een paard extra energie geven, maar wel beheersbaar houden is niet altijd even eenvoudig. Bedenk ten eerste dat ruwvoer de basis van het rantsoen is. Met ruwvoer van goede kwaliteit kun je jouw paard in een juiste conditie houden. Bekijk hier de conditiescore.

Voorkomen dat je paard dikker wordt
Krachtvoer in het rantsoen dient als aanvulling van vitaminen en mineralen die in het ruwvoer tekort komen en voor extra energie voor je paard om prestaties te kunnen leveren. Krachtvoer moet niet dienen om te sturen in de conditie van je paard. Om te zorgen dat je paard niet te dik wordt kun je het beste sturen in de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer en weidegang. De hoeveelheid ruwvoer verminderen heeft in de meeste gevallen niet de voorkeur. Geef nooit te weinig ruwvoer, minimaal 1,25 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Dit komt voor een 4 jarige KWPN merrie ongeveer op 7,5 kg per dag. Om toch te zorgen dat je paard niet te dik wordt zou je naar de kwaliteit van het ruwvoer moeten kijken. Bijvoorbeeld kuilgras van zwaar bemest weiland of heel fijn voorjaarshooi kan ook zorgen voor een overmatige conditie. Kies dan voor langstengelig hooi van een latere snede, hiervan kun je over het algemeen meer voeren.

Probeer weidegang in het voorjaar te beperken door middel van stripgrazen of beperkte weidegang. Lees meer over dikke paarden.

Energie verhogen
Door de hoeveelheid energie in het rantsoen te verhogen kun je je paard extra energie geven. De samenstelling van de grondstoffen van het krachtvoer heeft uiteraard ook invloed op de hoeveelheid energie van jouw paard, hierin speelt niet alleen de EWPa waarde een rol. Hartog Balance is een muesli met een lage energiewaarde, speciaal voor recreatiepaarden(EWPa 0,84). De Hartog Concept heeft een hogere energiewaarde(EWPa 1,01). Door de hoeveelheid Hartog Balance te vervangen door Hartog Concept, verhoog je de energiewaarde van het rantsoen, zonder meer krachtvoer te hoeven geven. Dan geef je totaal 2,5 kg Hartog Concept. Hartog Concept is een compleet krachtvoer, waarbij een aanvulling van muesli niet noodzakelijk is.

Bedenk ook dat paarden die iets te zwaar zijn, vaak minder fit zijn.

Meer informatie over energieverhogend voeren.
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)Rusticus
29-03-2010 11:34
Als ik 2,5 kg Hartog Concept geef krijgt ze toch juist teveel energie binnen vergeleken met wat ik haar nu geef? Het is wel evenveel in kg's maar in Concept zit veel meer energie dan in Balance. Mijn merrie is bovendien niet te dik of te zwaar, ze zou iets gespierder mogen, maar in ieder geval niet dikker omdat ze nu goed op gewicht is

VoerVergelijk
29-03-2010 21:27
Beste Rusticus,

Je geeft aan dat je paard iets meer energie zou mogen hebben. Door de Hartog Balance te vervangen met Hartog Concept verhoog je de energiewaarde van het rantsoen een klein beetje en geef je net dat beetje extra. Hierdoor zal je paard niet direct heet worden of teveel energie krijgen. Als je twijfelt zou je eerst langzaam op kunnen bouwen naar 2 kg Hartog Concept en Hartog Balance afbouwen en kijken hoe je paard reageert.

Succes met voeren!
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam