Bezoekersvraag

Kennisbank

Wel of niet weide bemesten voor chronisch hoefbevangen pony


Door bezoeker Himpens op 28-04-2016

Ik heb een chronisch hoefbevangen pony van 25 jaar en nog 2 oude pony's. Vorig jaar heb ik via strookbegrazing geen problemen gehad. De weide is toen niet bemest geweest omdat hij nog vet stond van het voorgaande jaar toen het nog bemest werd voor koeien. De wei is in het 1e deel wel erg kort gegeten geweest en met de lage temperaturen groeit dit minder. Hoe krijg ik nu best uitgebloeid fructaanarm gras? Gaat het sneller bloeien zonder bemesting of zou er toch teveel fructaan ophopen dan? Als ik bemest (Met Fertigreen dat Entec bevat, http://www.fertigreen.eu/page.php?pagina_id=10
Antwoord:

Een weide die is gebruikt als koeienweide is over het algemeen te rijk voor paarden. Het grasmengsel wat gebruikt wordt voor koeienweiden is hoog productief en is rijk aan suikers. Daarnaast worden koeienweiden zwaar bemest, waardoor het gras veel eiwitten bevat. Dit rijke gras is niet geschikt voor paarden.

Als het gras minder vaak gemaaid en bemest wordt, dan zal het gras naar verloop van tijd iets minder voedingsstoffen bevatten, maar voorzichtigheid blijft geboden, met name bij een pony die chronisch hoefbevangen is. Het beste is om een grasmengsel speciaal voor paarden in te zaaien en dit matig te bemesten.

Als je de weide helemaal niet bemest dan heeft dit juist een negatief effect op het suikergehalte. Als de grasplant te weinig voedingsstoffen heeft om goed te kunnen groeien, dan hopen de suikers op. Daarom kun je het beste een stukje afzetten wat bemest wordt en dit gras laten uitbloeien. Daarna kun je de pony's steeds een klein stukje bijgeven van dit uitgebloeide gras.

Door bemesting zal het gras sneller groeien en het eiwitgehalte iets hoger worden.

Lees meer:
Bemesten van de paardenweide
Suikers in gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam