Bezoekersvraag

Kennisbank

Wanneer kuil en krachtvoer bij weidegang?


Door bezoeker Brosens op 27-04-2016

Wij gaan onze paarden nu dagelijks in de wei laten, wat raadt u aan voor voerschema? Nu krijgen ze 3 maal daags ruwvoer (voor gedroogde kuil) en 2 maal daags krachtvoer. 0m 7 uur 's' morgens beginnen wij met ruwvoer, en zo afwisselend. De paarden gaan van 10 uur tot ong. 15 uur de wei in.
Antwoord:

Het voerschema zou als volgt ingericht kunnen worden, maar is ook afhankelijk van praktische mogelijkheden.
7:00 uur                 ruwvoer, daarna krachtvoer
10:00 - 15:00 uur   weidegang
18:00 uur               ruwvoer, daarna krachtvoer
23:00 uur               ruwvoer

Bij voorkeur dient een paard eerst ruwvoer gevoerd te krijgen en daarna krachtvoer. Met het ruwvoer wordt de spijsvetering op gang gebracht en het paard zal het krachtvoer minder snel eten omdat er geen hongergevoel meer is. Verder dient een paard bij voorkeur niet langer dan 6 uur zonder voeding te staan, ook 's nachts, omdat een paard geen dag- en nachtritme heeft. Met bovenstaand voerschema worden de voermomenten zoveel mogelijk verspreid over de dag en hebben de paarden regelmatig de beschikking over voeding.

Daarnaast is het goed om de paarden eerst ruwvoer te geven alvorens zij in de weide gaan. Ruwvoer werkt vertragend in het darmkanaal wat heel goed is bij de snel verteerbare suikers in voorjaarsgras.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Het gevaar van voorjaarsgras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam