Bezoekersvraag

Kennisbank

Bloten of strookbegrazing beter tegen hoefbevangenheid?


Door bezoeker Houwer op 05-04-2016

Ik ben in het bezit van een Welsh A pony die nog nooit hoefbevangen is geweest. Mijn vraag is het weiland waar ze op staat is eigenlijk te groot voor haar, het is wel in stukjes afgezet zodat ze niet het hele weiland voor zich heeft. Door het weiland in de zomerperiode elke week te blooten houden we het kort. Is dit een juiste methode of kun je het beter lang laten worden en aan streep begrazing te doen? Het land wordt niet bemest en andere dieren daarbij houden is geen optie. De vraag is dus ivm de kans op hoefbevangenheid, wat is beter??
Antwoord:

Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door fructaan (een wateroplosbaar suiker). Om hoefbevangenheid te voorkomen is het belangrijk dat het rantsoen geen grote hoeveelheden suiker bevat.

Het gras in de weide kan grote hoeveelheden suiker bevatten, bijvoorbeeld in het voorjaar als het gras weer begint te groeien, maar ook als het gras "gestresst" is door droogte of een tekort aan voedingsstoffen. Als het weiland nooit bemest wordt, dan kan een tekort aan voedingsstoffen in de bodem ontstaan. Door een tekort aan voedingsstoffen kan het gras niet onder optimale omstandigheden groeien. Om deze reden is het belangrijk om het weiland 1 - 2 keer per jaar matig te bemesten. Lees meer over bemesten.

Als je strookbegrazing toepast, dan geef je regelmatig een stukje gras erbij. Het gras in het afgezette stuk krijgt de kans om langere tijd te groeien, waardoor het gras kan uitbloeien. Lang uitgebloeid gras bevat over het algemeen meer vezels en weinig calorieën en suiker.

Ter voorkoming van hoefbevangenheid is het ook belangrijk dat jouw pony geen overgewicht heeft. Een weiland dat regelmatig gebloot wordt zal harder groeien en meer calorieën bevatten, dan lang uitgebloeid gras bij strookbegrazing. Houd de conditie goed in de gaten. Als jouw pony geen overgewicht krijgt op een geblote weide, dan is de kans op hoefbevangenheid niet zo groot.

Voor een gezonde pony zonder overgewicht zou het bloten van de weide voldoende moeten zijn om hoefbevangenheid te voorkomen. Als de pony wel overgewicht krijgt dan is het verstandig om strookbegrazing toe te passen. In beide gevallen is het verstandig om het weiland af en toe te bemesten om hoge suikergehalten te voorkomen.

Lees meer:
Hoefbevangenheid
Suiker in gras

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam