Bezoekersvraag

Kennisbank

Slobber tegen zandkoliek


Door bezoeker Dijk op 30-03-2016

Mijn (verzorg) paard heeft afgelopen weekend tot 2 keer toe koliek gehad. Nu kwamen ze er dus achter dat ze gewoon zand eet. Nu wil ik graag slobber gaan voeren. Ze valt namelijk ook gauw af. Wanneer kan ik na koliek beginnen om iets anders te gaan voeren? Het is bedoeld voor na het rijden, aangezien het een sportpaard is.
Antwoord:

Als een paard zand eet, dan kan dit verschillende redenen hebben. Lees meer over zand eten. Een grote hoeveelheid zand in de darmen kan koliek veroorzaken. Dit wordt ook wel zandkoliek genoemd, lees hier wat je tegen zandkoliek kunt doen.

Zandkoliek kun je voorkomen door diverse maatregelen te nemen, zoals zorgen dat het voer niet vermengd kan worden met zand en een goed weidemanagement. Om het zand uit de darmen te verwijderen is slobber niet geschikt. Dit verwijdert geen zand uit de darmen. Hiervoor zou je beter Psyllium kunnen voeren. DIt verwijdert het zand uit de darmen.

Als je paard snel invalt, dan kun je na het rijden wel extra slobber voeren als traktatie, maar de meeste paarden worden hier niet voller van. Geef meer ruwvoer van goede kwaliteit, zoals hooi en kuilgras. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om meer/beter ruwvoer te geven, dan kun je ook luzerne bijvoeren om het rantsoen op te waarderen.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam