Bezoekersvraag

Kennisbank

Voeding bij CPL


Door bezoeker Werf op 24-02-2016

CPL en voeding: Bij mijn kruising trekpaard x haflinger (650 kilo) is CPL geconstateerd.Nu vraag ik me af wat ik het beste kan voeren. Hij krijgt nu twee maal daags een halve voerschep kruidenreformmuesli met omega 3 olie, een schep kleefkruid en een schep goudsbloem. Verder een portie bietenpulp (ongeveer 150/200 gram gedroogd) met een appeltje en wortel erdoor, en onbeperkt hooi. In het weideseizoen gaat het krachtvoer terug naar twee kleine porties per dag en nog een aanvulling hooi omdat hij dan 24 uur p/d op de weide mag. Wij rijden 3 a 4 maal per week een buitenritje en op de andere dagen wandelen we meestal drie kwartier dus veel arbeid hoeft hij niet te verrichten.
Antwoord:

CPL (Chronisch Progressief Lymfoedeem) is een aandoening aan het lymfevatstelsel. Deze aandoening is helaas niet te genezen en kan dus met voeding niet opgelost worden.

Uiteraard kun je het rantsoen wel volledig afstemmen op de behoefte van jouw paard, wat de gezondheid ten goede komt en de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam vermindert. Aangezien jouw paard lichte arbeid verricht en onbeperkt hooi krijgt zou je de muesli kunnen vervangen door een vitamine/mineralenvoer. Hiermee krijgt jouw paard wel alle vitaminen en mineralen binnen die hij nodig heeft, maar minder suiker, eiwit en energie. Dan zou je zelf lijnzaadolie bij kunnen voeren om extra omega 3 vetzuren te voeren. Uit onderzoek naar artitis en luchtwegproblemen blijken omega 3 vetzuren ontstekingsremmend te werken.

De bietenpulp kun je voeren om de darmflora gezond te houden en als jouw paard iets meer body moet krijgen.

De goudsbloem en kleefkruid kunnen ondersteunen bij wondgenezing en afvoer van afvalstoffen.

Houd met name in het weideseizoen het gewicht van jouw paard goed in de gaten. Paarden met overgewicht hebben meer afvalstoffen in het lichaam, dus streef naar een ideale Body Condition Score.

Lees meer:
Feiten en fabels over bietenpulp
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam