Bezoekersvraag

Kennisbank

Seniorenvoer voor 24 jarige merrie?


Door bezoeker kels op 27-01-2016

Op de stal waar ik nu sta krijgt mijn merrie van 24 jaar nu 3 x p dag hooi/kuil, 2 x p dag 3/4 biks en 1/2 vepa handje haver en peen(dit s'ochtends en s'avonds). Ze glimt goed eet goed is goed op gewicht, zou iets aan mogen komen maar ziet er goed uit 2/3 in de week recreatief ritje buiten. Is het toch beter om over te stappen naar senior voer of andere aanbevelingen?
Antwoord:

Bij oudere paarden is de vertering minder efficiënt, waardoor de behoefte stijgt naarmate een paard ouder wordt. Dit proces begint bij een leeftijd van ongeveer 20 jaar. Eiwit en energie worden minder goed opgenomen in het lichaam en daarnaast dient het rantsoen extra vitamine B, K en C te bevatten, omdat het lichaam hiervan minder aanmaakt. Ook de behoeften aan zink, koper en selenium verhogen.

Bovenstaande is ook afhankelijk van de staat van het gebit. Een paard met een slecht gebit heeft al veel sneller aangepaste voeding nodig, dan een paard waarvan het gebit nog erg goed is.

Seniorenvoeders zijn speciaal samengesteld voor oudere paarden, waarbij rekening is gehouden met de veranderde behoeften. Daarom hebben veel oudere paarden baat bij seniorenvoeders, maar een seniorenvoer is niet per definitie noodzakelijk voor ieder paard. Als jouw paard in goede conditie blijft en gezond is met het huidige rantsoen, dan is een seniorenvoer niet direct nodig.

Als je paard gedurende de winter iets meer invalt, dan is het wel belangrijk om direct maatregelen te nemen. Als een ouder paard te mager is, dan is het vaak lastig om haar weer op gewicht te krijgen. Houd de lichaamsconditie dus nauwlettend in de gaten en let op of je paard geen ballen maakt van het hooi. Dit zou namelijk een teken zijn dat zij het ruwvoer niet meer goed kan verwerken.

Als je overstapt op een seniorenvoer dan zou je de hoeveelheid biks en haver kunnen verminderen, omdat seniorenvoer een compleet voer is voor oudere paarden.

Lees meer:
Senioren
Column: Seniorenvoeders: scheid het kaf van het koren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam