Bezoekersvraag

Kennisbank

Vitaminen bijvoeren in de winter?


Door bezoeker bles op 05-12-2010

Mijn merrie haflinger van 5 jaar staat zomers in de wei en 's winters in een buitenverblijf met uitloop en stal. Ze krijgt alleen hooi gevoerd, is in goeie conditie heeft prachtige stevige hoeven en ziet er goed uit . Ze wordt ongeveer 5 x per week een uur buiten gereden en heeft aanleg om dik te worden. Moet ik haar extra vitaminen geven?
Antwoord:

Haflingers behoren tot de sobere rassen en dienen daarom ook sober gevoerd te worden. Haflingers kunnen met relatief weinig voedingsstoffen toe en hebben aanleg om snel dik te worden.

Of een paard bijgevoerd moet worden met krachtvoer of vitaminen en mineralen is afhankelijk van de kwaliteit van het hooi en de prestaties die het paard moet leveren. De kwaliteit van hooi kan erg verschillen, waardoor ook de voedingswaarde en hoeveelheid vitaminen en mineralen heel erg kan verschillen. Daarom is het ook moeilijk in te schatten of een rantsoen met uitsluitend hooi zal voorzien in de behoefte van jouw paard.

De voedingswaarde van hooi is o.a. afhankelijk van de bemesting, grassoort, klimaat, grondsoort en tijdstip van oogsten.

Een paard dat 5x per week een uur recreatief wordt gereden valt onder lichte arbeid. Voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht) van goede kwaliteit hooi zou in de behoefte kunnen voorzien, maar dit is geen garantie. De uitstraling en conditie van het paard kan een duidelijke indicatie geven van de gezondheid. Een ruwvoeranalyse zou uitsluitsel kunnen geven. 

Bij twijfel of een bewezen tekort zou een vitaminekoek bijgevoerd kunnen worden of mineraalvoer. Deze producten zijn ideaal voor sobere rassen, omdat het veel vitaminen en mineralen bevat, maar relatief weinig energie en eiwit.

Let op: in de winter bij koude temperaturen kan de behoefte van een paard stijgen.  

Lees meer:
Ruwvoer
Voer voor Haflingers
Voedingswaarde ruwvoer
Behoefte energie/eiwit
Behoefte vitaminen/mineralen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam