Bezoekersvraag

Kennisbank

Scheve calcium/fosforverhouding recht trekken?


Door bezoeker Tuntelder op 18-12-2015

Mij is verteld dat de calcium/fosfor verhouding in de Hartog lucerne behoorlijk scheef is. Mijn paard krijgt er een hand vol van per dag. Moet ik hem nog iets geven om de verhouding recht te trekken?
Antwoord:

Het klopt dat de calcium/fosforverhouding van luzerne erg scheef is. De verhouding is 4:1, terwijl deze 2:1 behoort te zijn bij volwassen paarden. Als je slechts een hand per dag voert, dan heeft dit geen negatieve gevolgen op de totale verhouding. Calcium en fosfor zitten namelijk overal in: in gras, hooi, krachtvoer etc. Een paard krijgt per dag ca. 8 - 10 kg voer, waardoor een handje luzerne hier weinig invloed op heeft.  

Een hand vol luzerne is ongeveer 100 gram. De calcium/fosforverhouding in voeding dient gecorrigeerd te worden vanaf een hoeveelheid van ca. 3 kg luzerne per dag. Dan zou je extra granen kunnen voeren, zoals zemelen, omdat deze rijk zijn aan fosfor. Veel rantsoenen bevatten al granen, waardoor compenseren niet altijd nodig is. Als je twijfelt doe dan een rantsoenberekening van het totale rantsoen.

Lees meer:
Calcium en fosfor van onderschat belang
Calcium/fosforverhouding Metazoa Superfit Broxxx

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam