Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel brok naast weidegang in de winter?


Door bezoeker Dongen op 14-12-2015

Ik heb een paard van 1.68. 7 jaar oud. Staat gem vanaf half 9 tot 18.00 in de wei. Met nog gras er in. Weliswaar steeds minder. Krijgt twee maal hooi bij, dikke plak. Tevens schep Fibra paardenvoer bij de brokken. Hoeveel brok moet ik daarnaast nog geven?
Antwoord:

Als er nog voldoende gras in de weide staat, dan kan jouw paard naar behoefte grazen. Doordat het gras steeds minder snel groeit en de voedingswaarde terug loopt zal het in de loop van de winter nodig zijn om hooi bij te voeren in de weide. Daarnaast is het belangrijk om op stal ruwvoer aan te bieden, zodat jouw paard tijdens de nacht iets te knabbelen heeft.

De hoeveelheid brok die jouw paard daarnaast nodig heeft is afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer en de prestaties die het paard levert. Goede kwaliteit gras en hooi kan al een groot gedeelte van de basisbehoefte dekken. Doordat de voedingswaarde van gras en hooi erg kan verschillen is het verstandig om extra vitaminen en mineralen bij te voeren, zodat je zeker weet dat deze behoefte gedekt wordt.

Voor een paard dat geen arbeid verricht is een indicatie voor de hoeveelheid brok 1 - 1 ,5 kg per dag. Een onderhoudsbrok zou voldoende zijn, maar er kan ook gekozen worden voor een vitaminen/mineralenvoer. Deze voeders zijn meer geconcentreerd en bevatten meer vitaminen en mineralen, maar minder energie en eiwit.

Lees meer:
Zin en onzin van vitamine/mineralenvoeders
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam