Bezoekersvraag

Kennisbank

Dunne mest door spanning


Door bezoeker Ginsel op 08-12-2015

Ik heb een 6 1/2 jarige ruin van 1.75 die er fantastisch uitziet en ook goed voelt in het werk (M2 dressuur) Mijn probleem is eigenlijk al een hele poos gaande. Dit paard heeft heel snel dunne mest en "racestrepen"op zijn achterbenen. Bij spanning komt de mest zo dun als water naar buiten. Bij mij op stal voeren we mooie droge voordroogkuil, het paard krijgt 's morgens en 's avonds 1 schep Fibra Premium (plm. 1 pond per schep) en een afgepaste hoeveelheid Metazoa Broxx. Na het werk 3/4 schep Havens slobber met 1/2 kopje Lijnzaadolie voor de energie. Ook zonder olie mest hij vaak dun....3 weken geleden heb ik hem van de kuil afgehaald en op hooi gezet, maar nog steeds heeft hij geen mooie stevige mestballen. Als we met de trailer weggaan poept hij zijn hele staart onder, als ik naar wedstrijd ga pak ik die dus maar goed in... Er is al eens tegen mij gezegd dat het paard teveel ruwvoer zou krijgen, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een paard daar teveel van zou kunnen krijgen! wij voeren 3x per dag ruwvoer. Kunt u mij misschien adviseren hoe ik van dit paard weer een normale stevigere mest kan krijgen? Ik heb al een pot Micro Comp van Phytonics klaargezet......
Antwoord:

In de toelichting ontbreekt hoe de mest van het paard in rust is. Als de mestballen op stal wel mooi stevig zijn, dan is de kans groot dat de dunne mest hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door spanning. Hier is niet altijd direct een oplossing voor en hoeft ook niet nadelig te zijn voor de gezondheid.

Als het paard continue slappe mest heeft, dan is dit een reflectie van de vertering. Dunne mest duidt erop dat de vertering niet goed verloopt, waardoor het paard de voedingsstoffen niet optimaal kan gebruiken in het lichaam. Dit kan wel schadelijk zijn voor de gezondheid. In de praktijk komt het vaak voor dat dunne mest wordt veroorzaakt door kuilgras. De darmflora reageert dan extra gevoelig op micro-organismen in kuilgras. Zodra je overschakelt op hooi dan zouden de klachten minder moeten worden. Als de darmflora ernstig verstoord is dan kan het erg lang duren voordat dit herstelt is.

Een teveel aan ruwvoer is inderdaad een fabel. Een paard kan onbeperkt ruwvoer eten en de vezels in ruwvoer zorgen juist voor een gezonde darmflora. De enige reden om niet onbeperkt ruwvoer te geven is om overgewicht te voorkomen.

Indien er sprake is van een verstoring van de darmflora dan zou een probiotica uitkomst kunnen bieden.

Lees meer:
Slechte spijsvertering/diarree

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Laura Ginsel
22-12-2015 22:55
Inderdaad had ik niet vermeld hoe het paard in rust op stal mest. Dan zijn de ballen wel steviger maar nog steeds niet van zo\'n kwaliteit als dat k ze graag zou zien, ze vallen te makkelijk uit elkaar. Heb de ruin nu in ieder geval op Micro comp van Phytonics gezet en het lijkt nu na 2 weken iets beter te gaan. Hij krijgt nu 2 toerbeurten hooi en voor de nacht voordroog gras.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam