Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel hooi voor jaarling?


Door bezoeker Bleeker op 16-11-2015

Hoeveel heeft een bijna jaarling nodig om gezond te groeien naast de veulen brok. Onbeperkt hooi is bekend maar is voor enkele gevallen niet echt te doen gaat om wat er noodzakelijk is per dag, net als bij paard min 1,5 kilo per honderd kilo lichaamsgewicht voldoende?
Antwoord:

Voor een jong paard geldt dezelfde richtlijn als voor volwassen pony's en paarden. Een hoeveelheid van minimaal 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan hooi is een goede richtlijn. Houd de conditie van de jaarling goed in de gaten. Als hij te mager wordt, dan zou je extra ruwvoer kunnen aanvullen.

Let bij een jong paard goed op de voedingswaarde van het hooi. Heel grof langstengelig hooi kan weinig voedingswaarde bevatten, terwijl een jaarling veel goed verteerbare eiwitten nodig heeft om te groeien. Bemesting verhoogt het eiwitgehalte in het hooi, dus over het algemeen bevat hooi van onbemest weiland weinig eiwitten.

Als je precies wilt weten hoeveel eiwitten er in het hooi zitten, dan kan een ruwvoeranalyse hier uitsluitsel over geven.

Lees meer:
Rol van eiwit bij spieropbouw
Fabel: eiwit is slecht
Voer voor jonge paarden (1 - 3 jaar)

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam