Bezoekersvraag

Kennisbank

24/7 weidegang of hooi op stal?


Door bezoeker Verhoeven op 02-11-2015

Is gras even gezond voor een paard als hooi? Gras is nl. de natte variant van gedroogd hooi. En hoe is het met gras eten gesteld in de winter? Mijn paard (Fries) heeft nl. het gehele jaar toegang tot weidegang. Is dit goed, of is het beter het paard gedeeltelijk van de weide te halen en daarnaast hooi te voeren? Is 24/7 weidegang gezond met het bijvoeren van balen hooi? (ik ben mij bewust van fructaan gehalte, m.n. in het voorjaar, dus dan lijkt onbeperkt weidegang mij niet verstandig). Maar nu zij onbeperkt weidegang tot haar beschikking heeft, wil ik graag weten hoe ik het best haar rantsoen kan samen stellen. - 24/7 op weide met inloopstal plus hooi erbij. - of dagelijks weidegang, en 's nachts met hooi en wat krachtvoer (bietenpulp) op stal. De laatste optie heeft mijn voorkeur maar dit is niet altijd haalbaar gezien locatie stal.




Antwoord:

Gras is de meest natuurlijke voeding voor een paard, alleen is het belangrijk dat je oplet op wat voor soort weide jouw paard staat. De meeste weiden in Nederland zijn ingezaaid voor koeien, waardoor dit hoog productiegras is. Dat is minder geschikt voor paarden. Doordat de meeste Nederlandse weiden te rijk zijn voor paarden worden veel paarden te dik als zij 24/7 weidegang krijgen. Er bestaan ook grasmengsels speciaal voor paardenweiden.

Bij voorkeur zou een paard 24 uur per dag vrije beweging moeten krijgen, waardoor het houden op stal niet de voorkeur heeft, maar dit heeft vaak praktische redenen. Onbeperkt weidegang is het beste, maar daarbij is het belangrijk om de conditie van het paard in de gaten te houden en overgewicht te voorkomen. Het is ook mogelijk om 24/7 weidegang te geven, maar dan met een graasmasker. Een graasmasker verlaagt de grasopname.

Gras groeit in het najaar/winter nog heel weinig, waardoor het weinig voeding bevat. Daarom is het bijvoeren van hooi in de winter aan te raden. In het voorjaar bevat het gras meer fructaan, maar de problemen ontstaan meestal doordat de meeste paarden in de winter niet op de weide staan en dan in het voorjaar te snel, te veel gras eten, waardoor de spijsvertering verstoord raakt.

Lees meer:
Grasrantsoen

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam