Bezoekersvraag

Kennisbank

Welke hooisoort voor paard met PPID?


Door bezoeker Nielen op 01-11-2015

Ik heb een vraag over hooi. Mijn paard ( KWPN ruin, 17 jr, 1.80 mtr ) is sinds een jaar gediagnosticeerd met PPID. Hij is nog nooit hoefbevangen geweest en is niet insulineresistent en is eerder te dun dan te dik. Hij staat nu op 9 kg.hooi en gras ( 3 u p/d ), krijgt totaal 1 kg Pavo 18 , aangevuld met 350 gr Metazoa mineralenbrok en ong 1 kg luzerne en ong. 300 gr. Subli Omega 369 (e.e.a. verdeeld over 3 voerbeurten) als hij wat vermagert krijgt hij bietenpulp, kuilmais of sojaschroot. Het is mij, door alle verschillende soorten hooi, (oud hooi, 1e of 2e snede, kruidenhooi, grof- of fijnstengelig, uitgebloeid etc.) onduidelijk welke soort hooi ik hem nu het beste kan voeren. Kunt u mij daarin adviseren?




Antwoord:

Bij de selectie van het juiste hooi voor jouw paard zijn een aantal zaken belangrijk.

Teneerste is het belangrijk om te letten op stof, schimmel, onkruid etc. Beoordeel het hooi door middel van kijken, ruiken en voelen. Voor paarden heeft uitgebloeid, stengelig hooi de voorkeur, omdat de spijsvertering behoefte heeft aan veel vezels. Let op: hoe grover het product, hoe minder eiwit en energie. Voor een sober paard kan dit gewenst zijn, maar een paard die snel te mager wordt heeft behoefte aan hooi met meer voedingswaarde, dus niet heel grof.

Oud hooi is niet aan te raden, omdat hooi voedingswaarde en vitaminen verliest naarmate het langer opgeslagen wordt. Kruidenhooi is vaak heel mooi hooi, maar meestal iets duurder.

In verband met de diagnose PPID en daarmee het risico op hoefbevangenheid en insulineresistentie, is het belangrijk om hooi te kiezen met een laag suikergehalte. Het suikergehalte in hooi kan sterk variëren en is afhankelijk van de grassoort, oogststadium, seizoen etc. Door middel van een ruwvoeranalyse kun je het suikergehalte laten testen.

Voorjaarsgras is rijk aan suikers, waardoor de 1e snede meestal iets meer suikers bevat. Hooi van onbemest weiland is vaak ook suikerrijk, omdat het gras onvoldoende voedingsstoffen krijgt om te groeien. Daarom is het beter om hooi te kiezen van een perceel wat matig bemest is.

Doordat het suikergehalte in hooi sterk kan variëren is het beste om het ruwvoer te analyseren. Dat weet je precies wat je voert.

Lees meer:
Alles over ruwvoer

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam