Bezoekersvraag

Kennisbank

Is krachtvoer slecht in verband met granen, zetmeel en suiker?


Door bezoeker Janssen op 20-10-2015

Ik lees nogal eens dat krachtvoer slecht is voor het darmstelsel van het paard, met betrekking tot granen, zetmeel en suikers. In hoeverre klopt dit?
Antwoord:

Krachtvoer is niet per definitie slecht voor een paard. Echter de natuurlijke voeding van een paard is heel anders.

In de natuur eet een paard ca. 14 - 16 uur per dag vezelrijke voeding met weinig caloriën. De spijsvertering van een paard is erop ingericht om een continue stroom vezelrijke voeding te verwerken. Tegenwoordig krijgen de meeste paarden slechts enkele malen per dag een portie voer en dan vaak ook nog grote hoeveelheden krachtvoer.

De spijsvertering van een paard is niet ingericht om grote hoeveelheden krachtvoer, rijk aan granen, suiker en zetmeel te verwerken, waardoor dit problemen kan veroorzaken.

Om de prestaties te kunnen verrichten die wij van onze paarden vragen is energie nodig. Energie kan gegeven worden door middel van zetmeel, vet, vezels of eiwit. Lees meer over energiebronnen voor paarden.

Krachtvoer, granen en zetmeel zijn niet per definitie slecht, maar sommige paarden reageren gevoelig op zetmeelrijke voeders en/of granen en grote porties tegelijk kunnen problemen veroorzaken.

Zorg ervoor dat de basis van het rantsoen in orde is door voldoende ruwvoer van goede kwaliteit en vul eventueel krachtvoer aan, afhankelijk van de behoeften van jouw paard.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Column: waarom voert (bijna) iedereen krachtvoer?
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam