Bezoekersvraag

Kennisbank

Bevat het gras voldoende vitaminen en mineralen in najaar/winter?


Door bezoeker verbon op 20-10-2015

Als de temperatuur daalt groeit het gras niet meer en wordt er gezegd dat de voedingswaarde daalt. Betekent dit dat 3 kilo hooi meer vitaminen en mineralen bevat dan 3 kilo vers gras dat in okt/november door een paard gegeten wordt? Of krijgt een paard voldoende vitaminen binnen zolang er ruim voldoende gras aanwezig is?
Antwoord:

Over het algemeen geldt dat vers gras meer vitaminen en mineralen bevat dan ruwvoer. Met name vitaminen, zoals vitamine A en E gaan al tijdens de oogst voor een gedeelte verloren en tijdens opslag daalt dit verder.

De voedingswaarde van het gras daalt in het najaar/winter, doordat het gras steeds minder snel groeit en meer water bevat. Gras in het najaar en in de winter levert nog steeds vitaminen en mineralen, maar afhankelijk van de bodemsoort, grassoort etc. kun je niet helemaal zeker zijn dat dit voldoende is om aan de behoefte van jouw paard te voldoen.

Ditzelfde geldt voor ruwvoer. Voldoende ruwvoer van een goede kwaliteit ruwvoer zou voldoende moeten zijn om in de basisbehoefte van een paard te voorzien, maar als er geen ruwvoeranalyse is uitgevoerd, dan weet je nooit zeker of er tekorten zijn aan bepaalde mineralen.

Om zeker te zijn dat jouw paard niets tekort komt, kun je een vitamine/mineralenvoer of vitaminekoek aanvullen in het najaar/winter.

Lees meer:
Extra vitaminen nodig?
Column: de nieuwe trend, alleen ruwvoer?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam