Bezoekersvraag

Kennisbank

Waarom bevat elk voer suiker en zetmeel?


Door bezoeker Luiten op 18-09-2015

Waarom zit er in bijna elk voersoort zoveel suiker en anders wel zetmeel?
Antwoord:

De reden dat veel voeders voor paarden rijk zijn aan suikers en zetmeel wordt veroorzaakt doordat diverse ingredienten die in paardenvoeders gebruikt worden van nature rijk zijn aan suiker en zetmeel.

De basis voor de meeste ruwvoeders is gedroogd gras. Gras bevat van nature een suikergehalte van 7 - 15%.

Het hoofdbestanddeel van krachtvoer is granen. Granen bevatten van nature veel zetmeel, bij haver, gerst en maïs is dit variërend van 50 - 70% zetmeel. Omdat er veel granen in krachtvoer gebruikt worden is het gemiddelde zetmeelgehalte van krachtvoer ca. 35%. Het is ook mogelijk om jouw paard geen granen te voeren. Lees meer over een graanvrij rantsoen.

Daarnaast bevatten diverse ruwvoeders en krachtvoeders nog een toevoeging van melasse, waardoor er extra suikers worden toegevoegd.

In onze database kun je voeders zoeken die weinig suiker en zetmeel bevatten, door middel van de VoerVergelijk checker. Hierin kun je bijvoorbeeld zoeken naar alle voeders die een totaal suiker/zetmeelgehalte hebben van 5 - 15% en de resultaten worden oplopend weergegeven. Bekijk de resultaten.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Voer met weinig zetmeel voor nerveus paard?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (2)I.Stam
29-10-2015 13:46
Klopt het dat tamme kastanjes goed zijn voor paarden?
en hoeveel kan je er van voeren per dag?

VoerVergelijk.nl
01-11-2015 21:42
Beste I. Stam,

Tamme kastanjes kunnen aan paarden gevoerd worden en bevatten vitamine C en diverse mineralen. Voer kastanjes met mate, ruwvoer dient altijd de basis van het rantsoen te zijn. Let goed op dat het de tamme kastanje betreft. De wilde kastanje lijkt veel op de tamme kastanje, maar deze kastanje is wel giftig voor paarden.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam