Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra muesli/brok voor vitaminen?


Door bezoeker Leers op 26-11-2010

Mijn ruin staat op een pensionstal waar hij 2x dag 1kilo onderhoudsbrok krijgt en 2x dag hooi 1xkuil. Ik geef hem nog elke dag een schep Cavalor Pianissimo en een Grasmix met wortelen/appelen bij. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een muesli/brok met voldoende vit calc enz... Ik geeft Pianissimo om hem rustiger te maken maar daar zitten weinig vitaminen in. Mijn concrete vraag is welk voeder zou het beste zijn om bij te geven?
Antwoord:

Naar aanleiding van de gegeven informatie wordt niet duidelijk hoeveel prestaties het paard moet verrichten.

Om een rantsoen te kunnen beoordelen is het belangrijk om te weten hoeveel ruwvoer het paard krijgt. Daarom is het goed om het hooi en kuilgras te wegen, zodat je precies weet hoeveel je voert. Een paard heeft circa 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dit is voor een volwassen paard van 600 kg ca. 6 - 9 ruwvoer per dag.

Ervan uitgaande dat de drie porties hooi/kuil met Gras-mix in de ruwvoerbehoefte voorzien en het paard geen enorm zware prestaties hoeft te verrichten, dan dient alleen nog een aanvulling van krachtvoer gedaan te worden om extra energie/vitaminen en mineralen te geven. Met 2 kg onderhoudsbrok en 750 gram Cavalor Pianissimo wordt deze behoefte normaal gesproken ruimschoots gedekt. Als het paard weinig presteert is deze krachtvoergift zelfs aan de hoge kant en zou dit de reden kunnen zijn dat je paard onrustig is. Dan zou je kunnen proberen om de hoeveelheid onderhoudsbrok te verminderen.

Mocht er toch een bewezen tekort aan vitaminen en mineralen in het rantsoen zijn dan zou je een vitamine/mineralenvoer of koek aan het rantsoen toe kunnen voegen. Deze producten bevatten veel vitaminen en mineralen, maar weinig energie en eiwit, waardoor je paard er niet onrustig of dik van wordt.

Lees meer:
Gewicht paard/pony
Energie- en eiwitbehoefte paard
Vitaminen- en mineralenbehoefte paard

 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam