Bezoekersvraag

Kennisbank

Graszaadhooi voor IJslander, gevoelig voor hoefbevangenheid


Door bezoeker Resius op 08-09-2015

Kan ik een IJslander met zeer frequent terugkerende hoefbevangenheid alleen nog graszaadhooi geven? Of wat is jullie advies? Krijgt zij dan te weinig voedingsstoffen? Pony staat niet meer op de wei maar in de paddock en wordt (bij wijze van spreken) van een appeltje al bevangen. Of, hoe kom ik aan goed 3e snede hooi?
Antwoord:

Graszaadhooi bevat veel stengel en ruwe celstof, maar weinig voedingswaarde. Daarnaast bevat graszaadhooi ook weinig vitaminen en mineralen, die wel belangrijk zijn voor een IJslander die gevoelig is voor hoefbevangenheid. Mocht er wel gekozen worden voor het voeren van graszaadhooi, vul dan vitaminen en mineralen aan.

De voedingswaarde geeft geen indicatie over de hoeveelheid suiker. Bij een paard die extreem gevoelig is voor hoefbevangenheid is het aan te raden om het ruwvoer te laten analyseren. Een verkorte ruwvoeranalyse waarbij je een indicatie krijgt van het suikergehalte kost ca. € 20,- en geeft precies weer hoeveel suiker het hooi bevat.

Mocht het hooi veel suiker bevatten dan zou je voor een andere partij kunnen kiezen of het gedurende 30 minuten weken in heet water. Hooi weken kan het suikerpercentage verlagen met ca. 30%. Lees meer over suiker uitweken.

Een derde snede hooi zou bij een ruwvoerleverancier verkregen kunnen worden, maar let op: het moet wel afkomstig zijn dan land waarvan paardenhooi geoogst wordt. Koeienland is namelijk te zwaar bemest.

Lees meer:
Gerstestro in plaats van graszaadhooi?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam