Bezoekersvraag

Kennisbank

Botulisme in droog hooi?


Door bezoeker Meerkerk op 18-08-2015

Ik heb een vraag mbt botulisme. Kan dit ook voorkomen in droog hooi (dus niet in plastic verpakt)? Ik heb een hele grote baal (ik weet niet hoe zwaar, maar 100E per baal bij officiele grote hooileverancier, geeft wel indicatie) een rest van een kadaver gevonden (van een schaap notabene!) Het was geheel droog en hard en stonk niet, maar voor de zekerheid heb ik een groot deel er omheen wel weggegooid. Nu had ik vannacht een paard met koliek, dat ongeveer 20 uur daarvoor (eenmalig) wat hooi van die hooibaal had gegeten. Het was een verstoppingskoliek dus de kans dat dit te maken heeft met dat kadaver in het hooi lijkt me eigenlijk vrij klein, maar de dierenarts raadde met toch wel met klem aan om toch dat hele pak hooi weg te gooien, ivm gevaar op botulisme. Ik dacht eignlijk dat botulisme alleen in vochtig klimaat voorkwam, maar zou dit evt toch kunnen dus, hebben jullie daar ervaring mee? Ik heb het hooi nu idd maar laten afvoeren, omdat ik nu natuurlijk ook geen risico meer mee durf te nemen, maar eerlijk gezegd kan ik het me nauwelijks voorstellen dat het hier mee te maken had, het was (nog meer dan 1,5 lengte vh pak) prachtig droog en zo op het oog schoon, en heerlijk geurend hooi.. maar ja. Ik hoop dat het paard het haalt, maar ik hoop natuurlijk ook dat de oorzaak van de koliek niets te maken had met dit kadaver in mijn hooi.. Alvast hartelijk dank, vriendelijke groet, Karina Meerkerk
Antwoord:

De botulisme bacterie groeit goed in een omgeving waar het warm en vochtig is, bijvoorbeeld in water met een temperatuur van 20 á 25 graden Celsius en in een omgeving zonder zuurstof en met veel eiwit. Deze omgeving komt voor in een kadaver. Met name de zuurstofarme omgeving ontstaat alleen als het hooi gewikkeld is in plastic. Doordat kuil vochtiger is en ingewikkeld wordt in plastic is de kans op botulisme in kuilgras groter dan in hooi. Toch is het mogelijk dat de bacterie ook kan groeien in een baal hooi waar een kadaver in zit.

De eerste symptomen van de botulisme vergiftiging zijn spierzwakte, vallende oogleden, slechte controle over de staart, traag kauwen, moeilijk slikken en veel last van speeksel. Later kunnen paarden stijfheid en verlammingsverschijnselen vertonen. 

Als jouw paard geen van de bovenstaande symptomen heeft, dan is de kans niet zo groot dat de verstoppingskoliek iets met het eten van de baal te maken heeft. Mocht de dierenarts toch vermoeden dat er kans bestaat op een botulisme besmetting, dan kan een anti-toxine toegediend worden.

Als je een dood dier in jouw hooi of kuilgras vindt, voer deze baal dan niet op, maar vernietig deze uit voorzorg.

Lees meer:
Controle op botulisme mogelijk?

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam